En syrisk så kallad flykting som fick arbete vid vård- och omsorgsboenden i Karlskrona kommun åtalas nu för 26 fall av kränkande fotografering av åldringar och ett fall av gravfridsbrott. Detta efter att ha filmat nakna och avlidna svenskar på arbetsplatsen men även spridit materialet. I en video har hennes arabiska kollega petat en avliden i ögat medan händelsen filmades. I polisförhör har den syriska kvinnan uppgett att det är normalt i hemlandet. Syriern kan däremot inte utvisas till hemlandet vid fällande dom eftersom att hon erhållit svenskt medborgarskap på rekordtid – ett och ett halvt år dröjde det efter att Fredrik Reinfeldt välkomnat henne.

Det var i samband med att polisen i början av året hade beslagtagit den syriska kvinnans mobiltelefon i ett annat ärende som videoklippen kom till myndighetens kännedom.

Syrierns mobiltelefon beslagtas vid en husrannsakan. Foto: Polisen

I polisanmälan har utredaren skrivit att materialet som påträffats i kvinnans telefon handlar om bilder och filmer föreställande äldre och sjuka personer i olika utsatta situationer. Ett av videoklippen visar när någon har petat fingrarna i ögonen på ett lik i äldreboendet.

Faksimil Polisen

Ge bort Samnytt PLUS i julklapp! 🎄🎅

Överraska någon med en prenumeration på Samnytt Plus. Den perfekta julklappen för den som värdesätter ocensurerad journalistik.
Ge bort en prenumeration

Polisutredningen mot den 41-åriga kvinnan, Dunia Ali Agha från Syrien numera folkbokförd i Lyckeby, tog fart när bildmaterialet kunde knytas till två äldreboenden i Karlskrona kommun där kvinnan tidigare arbetat.

Det framgår av polisutredningen att videoklippen i syrierns telefon är filmade under perioden 2022-2024 och berör hela 17 svenska vårdtagare vid kommunens äldreboende.

“Hijab”-kollegan petade i ögonen och syriern filmade

Polisen har påträffat ett stort antal bilder och filmer i telefonen, och några av vårdtagarna som syns i kvinnans filmer har hunnit avlida sedan de inspelningarna ägde rum. Åtalet vid Blekinge tingsrätt omfattar till slut 26 fall av kränkande fotografering samt ett fall av gravfridsbrott.

LÄS ÄVEN: Ensamkommande förnedrade kvinnor på äldreboende – filmade allt

I samband med utredningen har polisen gått igenom videomaterialet tillsammans med Therese Adner, enhetschef på äldreboendet Vitus Elena på Norra Smedjegatan i Karlskrona, detta för att få hjälp att identifiera vårdtagare men även platser.

Nedan följer ett axplock av videoklipp som polisen har sammanfattat:

Faksimil Polisen

I ett av videoklippen har Dunia Ali Agha filmat när hennes kollega “Aja” som bär “hijab” har petat en avliden person i ögat. Polisen har frågat om syriern anser att det är normalt att ta bild och film på en död människa. “Ja till 100 procent”, löd svaret.

Vidare försvarade den syriska kvinnan sin arabiska “hijab”-kollega som petade en avliden person i ögat. Kollegan “är också arab så hon förstår inte heller” att det är fel.

Enhetschefen Therese Adner är chockad över att se vad syriern har filmat på arbetsplatsen. “En normalbegåvad person förstår ju att man inte gör så här”, sade hon i polisförhör om kollegan.

Viktigt meddelande

Innan du scrollar vidare och läser vår journalistik gratis har vi ett viktigt meddelande

Samnytt har på grund av minskade intäkter tvingats skära ned på verksamheten och står även inför flera rättsprocesser mot vänsteraktivister. Samnytt har inget statligt stöd och ytterst begränsade reklamintäkter. Vi är helt beroende av våra läsares stöd. Om du vill att vi ska fortsätta existera som tidning ber vi om din hjälp.

Ägna en minut åt att bli prenumerant! Klicka HÄR för att välja prenumerationsnivå eller swisha valfritt belopp: 123 083 3350, så hjälper du till i kampen mot etablissemanget.

Försvaret: “Tänkte det var ok”

I polisförhör har Dunia Ali Agha tolkbehov på arabiska trots att hon har bott i Sverige sedan åtminstone 2014 och arbetat flera år på äldreboenden.

Den syriska kvinnan har både förnekat och erkänt brott. Hon har erkänt vad hon har gjort i form av att filma och sprida materialet men “tänkte det var ok”. Detta trots att det råder ett förbud mot att ens bära en privat mobiltelefon i lokalerna.

Dunia Ali Agha filmar vårdtagare på jobbet / Daktningsbild efter gripandet. Foto: Polisen

Den syriska kvinnan har även försvarat sig med att det är fullt normalt att göra på det här sättet med att filma nakna och avlidna åldringar i hennes hemland. På den vägen har hon därför inte förstått att var olagligt eller olämpligt att filma och fotografera vårdtagare.

För att förstärka sitt försvar om att hon inte vet något om saker och ting framförde den 41-åriga kvinnan att hon lärde sig borsta tänderna “efter 20 år”. Enligt syriern har läkare i Sverige även påtalat för kvinnan att hennes barn måste borsta tänderna. “Jag bara skrattade”, var kvinnans svar till läkaren.

Faksimil Polisen

Två alternativa förklaringar till gärningarna är att kvinnan vill dokumentera med sin privata mobiltelefon, trots att en sådan inte får bäras i lokalerna, för att kunna ställa frågor till kollegor. Den andra förklaringen är att hennes man studerar till sjuksköterska och att de bollar tillsammans hur åldringar ska tas om hand.

Kan inte utvisas – fick medborgarskap på rekordtid

Samnytt kan berätta att den syriska kvinnan Dunia Ali Agha invandrade till Sverige under migrantkaoset 2014 och lämnade in sin ansökan om uppehållstillstånd den 7 september.

LÄS ÄVEN: Brottsdömde Omar fick jobb i hemtjänsten – våldtog utvecklingsstörd 70-åring

Två månader senare hade hon fått ut ett permanent uppehållstillstånd efter Fredrik Reinfeldts välkomnande “öppna era hjärtan”- och “tack för att ni valde Sverige”-tal tidigare samma år.

Den 11 december 2019 ansökte Dunia Ali Agha om svenskt medborgarskap men någon längre väntetid var det inte frågan om. Redan den 10 maj 2021 hade syriern erhållit svenskt medborgarskap och kan därför inte utvisas ur landet vid en fällande dom.

Dunia Ali Agha Foto: Polisen

Anhöriga chockade

Brottsoffrens anhöriga är chockade och beskriver otryggheten på kommunens äldreboenden som fruktansvärt. Karlskrona kommun har med anledning av syrierns massfilmningar och spridning av materialet från äldreboenden öppnat en telefonlinje dit anhöriga kan ringa för att få stöd.

På torsdagen väckte kammaråklagare Anna Johansson Toresten åtal i målet och hon säger sig aldrig ha haft ett liknande mål tidigare. Datum för huvudförhandling i Blekinge tingsrätt är ännu inte inbokat.

LÄS ÄVEN: HEJ DÅ, Karam! Syrisk våldtäktsman utvisas efter att ha rånat och knuffat 91-åring nedför trappa