Den så kallade Näthatsgranskaren Tomas Åberg överklagar den fällande domen mot Joakim Lamotte. Han kräver ett hårdare straff för Lamotte, begär mer pengar i skadestånd och vill att Lamotte betalar alla hans rättegångskostnader.
– Han vill ha hundratusen kronor av mig, säger Lamotte till Samnytt.

Förra månaden döms journalisten Joakim Lamotte av Göteborgs tingsrätt för grovt förtal av Tomas Åberg. Domen gäller sammanlagt åtta publiceringar som Lamotte gjort om Åberg på sin Facebooksida.

LÄS MER: Joakim Lamotte döms för grovt förtal

Det första inlägget är från oktober 2018 då Lamotte kritiserar sin tidigare arbetsgivare Sveriges television för att ha anlitat Åberg som ”expert” på rasism. ”Varför gör SVT reklam för en djurplågare?” undrar Lamotte.

Faksimil

Fyra av de fällda inläggen är författade efter att rättsprocessen påbörjats, och handlar om att Lamotte vädjar om ekonomisk hjälp ”för att besegra djurplågaren”.

Lamotte menar att Åberg är en djurplågare eftersom tre av Åbergs jakar svalt och törstade ihjäl på hans gård för tio år sedan. Händelsen ledde till att Åberg belades med djurhållningsförbud av länsstyrelsen i maj 2013.

LÄS ÄVEN: Näthatsgranskarens krav till domstolen: Håll tyst om min bakgrund

Jämkat skadestånd

Trots fällande dom får den en bitter eftersmak för Tomas Åberg. Anledningen är dels att domstolen inte beviljar honom det skadestånd han hoppats på, dels att domstolen inte anser att Åbergs rättegångskostnader är skäliga och slutligen för att domstolen jämkar det belopp Lamotte behöver betala till hälften av det belopp som ansetts skäligt.

Åberg får visserligen 20 000 kronor i skadestånd av Lamotte och ytterligare drygt 100 000 i rättegångskostnader, men har enligt egen utsago lagt över 300 000 kronor på sin advokat. Det innebär att han går back omkring 180 000 kronor. Det är lika mycket pengar han samlat in i en Go fund me-kampanj.

LÄS ÄVEN: Förre Ekotchefens attack på Joakim Lamotte: ”Ärketöntig clown”

Domstolen beslutar samtidigt att staten ska stå kostnaderna för Lamottes försvarare, omkring 70 000 kronor.

Kräver mer pengar

Nu har Tomas Åberg överklagat tingsrättens dom till Hovrätten för Västra Sverige. Hans advokat skriver i överklagan att Åberg vill få Lamotte dömd till en strängare påföljd samt förpliktigas att betala hela det begärda skadeståndet och Åbergs rättegångskostnader.

– Han är missnöjd och tycker att han fick för lite pengar. Han vill ha hundratusen kronor av mig. Han har redan fått pengar vid minst elva andra tillfällen från personer som delat mina texter, säger Joakim Lamotte till Samnytt.

LÄS ÄVEN: Näthatsgranskaren kräver 20 000 av sjukpensionären Elisabet

– Jag hade tänkt att inte överklaga eftersom det riskerar att bli mycket pengar, men på sätt och vis blir det väl bra att det överklagas så att hovrätten prövar detta.

Offentlig person med makt

Eftersom Tomas Åberg överklagar domen kommer Lamotte göra det också. Han menar att Åberg är en offentlig person med makt, och att det därmed finns ett allmänintresse i att granska vem han är.

Dels anlitades Näthatsgranskaren vid två tillfällen som remissinstans av den förra regeringen. Dels refererades föreningen vid lika många tillfällen i statens offentliga utredningar.

LÄS MER: Näthatsgranskaren kräver 15 900 kronor av synskadad handikappad fattigpensionär

– Han förekommer hundratals gånger i svenska medier där han debatterar brott och straff och moral. Han har fått miljontals kronor i statliga medel och han förekommer som remissinstans i den förra regeringens lagstiftande arbete. Jag menar att man ska kunna granska en sådan person, säger Lamotte.

– Det finns ett allmänintresse i att granska Tomas Åberg eftersom han får statliga medel, eftersom han är en slags makthavare och även en offentlig person. Han är inte mannen på gatan. Han får statliga medel för att granska andra, då borde man få granska honom tycker jag.

Osäker på utgången

Joakim Lamotte vet inte hur utfallet kommer bli i hovrätten. Han har själv anmält hot mot sig och sin familj – anmälningar som lagts ned – men istället själv dömts för brott.

LÄS ÄVEN: Lamotte slutar efter hot mot familjen: ”Polisen lägger ned ALLA anmälningar”

– Jag har totalt tappat mitt förtroende för det svenska rättsväsendet, men jag krigar på i alla fall så får vi se vad som händer. Oavsett står jag rakryggad i detta. Jag har bara berättat sanningen, inget annat. Det är skamligt att man som journalist inte får berätta sanningen i Sverige, säger han.

Ett sätt han sannolikt kunnat undvika en rättsprocess på är om han skaffat utgivningsbevis för sin journalistik. Något han säger att han försökt göra men nekats eftersom texterna publiceras på Facebook, inte på en egen webbsida.

– Jag har nått väldigt många där, men om man tittar på hur skyddad man är som skribent så är sociala medier inte särskilt bra. Där har lagstiftningen inte hängt med. Man kan få utgivningsbevis för en blogg, då borde jag ha kunnat få det för min Facebooksida, säger han.

Skriver bok

I somras meddelade Joakim Lamotte att han slutar med sin Facebookjournalistik.

”På grund av hot mot min familj måste jag tyvärr härmed meddela att jag avslutar mitt arbete med journalistik. Jag har jobbat som journalist i knappt 20 år men nu är det över”, skrev han på Facebook.

LÄS ÄVEN: Joakim Lamotte: ”Jag avslutar mitt arbete med journalistik”

Nu skriver han istället på en bok som han berättar ska ges ut under 2023.

– Den ska handla om samhällsutvecklingen i Sverige under de tjugo år jag jobbat som journalist, berättar han.

Vad blir titeln på den?

– Det är inte klart än. ”Sveriges första swishhora” kanske, säger Joakim Lamotte och skrattar.

LÄS ÄVEN: Bulletin-profil åtalas för tweet om romer och åldringsbrott