Tomas kritiserade hijablärare på dotterns skola – DÖMS för ”brott”
Hijablärarna/Tomas Lundberg Foto: Polisen/Facebook

Den tidigare SD-politikern Tomas Lundberg i Ronneby kritiserade att fyra lärare på hans dotters skola bär hijab och heltäckande muslimsk klädsel. Tomas polisanmäldes och i förhören säger utredaren att man inte får likna heltäckande muslimsk klädsel med islamiska staten (ISIS). Vidare är utredarna märkbart besvärade över Tomas islamkritiska åsikter. Men där slutar det inte – bakom åtalet står en SD-hatande åklagare. Nu har Blekinge tingsrätt dömt Tomas för brott och han ska betala tiotusentals kronor till hijablärarna och staten. En av hijablärarna framförde att man hellre ser att polisen tar Tomas till en tvångskurs i islam på grund av hans ”okunskap”.

Det var i november 2019 som 70-årige fastighetsägaren och pappan Tomas Lundberg publicerade ett Facebookinlägg i vilket han visade bild på flera muslimska lärare i Snäckebacksskolan.

LÄS ÄVEN: Författaren Arne Weinz döms för åsiktsbrott

I inlägget skrev Tomas bland annat, ”barnen i min dotters klass 8 på Säckebacksskolan i Ronneby ska inte behöva ha lärare som genom sin skrämmande klädedräkt uttrycker sympati för främmande relgiösa åskådningar”.

Vidare skrev han, ”inte blir det bättre av att islam svårligen kan skiljas från islamism. Daesh (ISIS reds. anm.) ska inte få en ny chans i Sverige.”.

Tomas tydliggjorde även för sina följare på Facebook att han ”inte pekar ut gruppen muslimer utan bara kräver att skolan ska vara politiskt och religiöst neutral, särskilt gäller det undervisande personal”.

Nedan följer en skärmdump av Tomas Facebookinlägg som finns i polisens förundersökningsprotokoll:

Foto: Polisen

SD-hatande åklagare drev på

Tomas inlägg var något som poliser vid enheten för demokrati- och hatbrott och Åklagarmyndigheten i Karlskrona inte kunde tolerera. En polisutedning inleddes och resulterade i ett åtal rörande ofredande och förtal men även ett fall av ”hets mot folkgrupp” vid ett annat tillfälle.

Samnytt kan berätta att det var den SD-hatande åklagaren Lena-Marie Bergström vid åklagarkammaren i Karlskrona som stod bakom utredningen mot Tomas. Det är samma åklagare som var involverad i den tidigare häxjakten mot SD-politikern Christopher Larsson i Karlskrona.

LÄS ÄVEN: BILDER: SD-hatande åklagare väckte åtal mot SD-politiker som kritiserade islamister

År 2017 polisanmäldes Christopher Larsson (SD) misstänkt för åsiktsbrottet ”hets mot folkgrupp” efter att ha författat ett Facebookinlägg där han beskrev det som ”en sorgens dag” och hänvisar till att moskén i Karlskrona ska börja med böneutrop på fredagar. ”.. då kommer minareten för första gången skandera ut över Karlskrona att ’Allah är stor’, samma fras ’Allah akbar’ som islamister skriker när de spränger sig i luften”.

Under utredningen avslöjades åklagare Bergström vara en SD-hatare som delat en video i sociala medier där partiet likställs med nazism. Det resulterade i att hon fick lämna utredningen. Nedan syns en bild från åklagaren Bergströms Facebookkonto:

Vice chefsåklagare Marie Lindström tog över utredningen mot Larsson (SD) och delade Bergströms uppfattning att det rör sig om åsiktsbrott. Men i Blekinge tingsrätt bedömde rätten att inlägget inte var straffbart. Lindström menade att tingsrätten hade fel och överklagade det vidare till hovrätten.

– Att döma den åtalade för hets mot folkgrupp anser jag inte är en inskränkning av yttrandefriheten, sa vice chefsåklagare Marie Lindström till BLT.

Men även i hovrätten fick vice chefsåklagare Linström bakläxa när Larsson (SD) friades från misstanke om åsiktsbrott.

LÄS ÄVEN: Den friande domen om ”hets mot folkgrupp” mot Christopher Larsson (SD) överklagas

När Tomas upptäckte att det var SD-hataren Lena-Marie Bergström som ledde utredningen rörande hijabkvinnorna krävde han genast att åklagaren skulle bytas ut. Men polisens utredare ville inledningsvis inte kännas vid anklagelsen att Bergström är politisk aktivist.

Polisens utredare frågar varför åklagare Bergström skulle vara jävig trots Tomas tidigare politiska engagemang inom Sverigedemokraterna och hans uttalade kritik om islamiseringen i Sverige.

Det framgår av rättshandlingarna att åklagarna Marie Lindström och Malin Niklasson har varit involverade i utredningen mot Tomas efter att Lena-Marie Bergström återigen tvingades lämna.

Polisen använder Trump-keps som bevisning

I samband med att polisens utredare har samlat in bevis mot Tomas tar tar man en skärmdump av en bild där Tomas syns bära en Donald Trump-keps.

Tomas: ”Jag står för det – kan tatuera in det”

Förhörsledaren Therese Brorsson vid enheten för Demokrati- och hatbrott i polisregion Syd delgav Tomas misstanke om brott med förklaringen att han pekar ut fyra kvinnor på skolan som ”klandervärda i sitt levnadssätt på grund av deras tro och religionstillhörigheter”. Vidare hävdar utredaren att Tomas har ”gett uttryck för ett hänsynslöst agerande som varit ägnat att kränka”.

Tomas förnekar att han har gjort något brottsligt med sitt uttalande om islamiseringen i den svenska skolan. Han berättar i polisförhöret att han står för det som är skrivet i inlägget och även skulle kunna tatuera in det på kroppen.

Polisen: ”Du jämför islam med nazism”

I förhöret berättar Tomas att han även skulle ogilla om lärare hade haft symboler från korsriddare eller nazister. Den liknelsen med islam får polisens utredare att bli besvärade, ”men då jämför du en religion med nazism”, svarar förhörsledare Per Petersson.

Polisen: ”Du skiter i hur de mår – varför skriver du så här?”

Polisens utredare är även besvärade över att Tomas ”skiter i” hur hijablärarna mår efter att han har uttryckt sin åsikt. I flera frågor fokuserar myndigheten på deras känslor medan Tomas försöker tydliggöra att han vill yttrar sin åsikt att skolan ska vara sekulär.

Kräver tvångskurs i islam för Tomas

En av hijablärarna framför till polisen att hon vill ha 12 000 kronor i skadestånd och att Tomas skickas på en tvångskurs om islam. Detta för att ”hans brott är inget annat än okunskap”.

Statstelevisionen hänger ut

Statstelevisionen har också engagerat sig i händelsen. Den skattefinansierade public service-aktören som vanligtvis är restriktiva med att visa bild på dömda har den här gången publicerat bild på Tomas redan vid åtal.

Faksimil SVT

Ska betala tiotusentals kronor

På tisdagen meddelade Blekinge tingsrätt att Tomas döms för ofredande och förtal efter att ha yttrar sin åsikt om skolan. Rätten slår fast att Tomas ska betala 10 000 kronor i böter och skadestånd på sammanlagt 34 000 kronor till hijablärarna. Vidare ska han betala 11 200 kronor till staten för sin försvarare.

Åklagare

Tomas till Samnytt: ”Det är så kränkande”

Samnytt har varit i kontakt med Tomas som är besviken på rättsväsendet efter att ha använt sin grundlagsskyddade rättighet att yttra sig om utvecklingen i hans dotters skola.

– Det är så kränkande. En pappa som bara vill skydda sina barn, hur kan man bötfälla en sådan person? Dessutom förklara mig som brottsling. Man ger mig inte något som helst skydd utifrån grundlagen och yttrandefrihet. Det är så långt gånget så den stora chocken är att samhället har blivit så här och att det är så här riggat, säger Tomas till Samnytt.

Domen kan laddas hem och läsas HÄR

LÄS ÄVEN: Kommenterade massbön i parken – döms till 22 000 i böter

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Simon Kristoffersson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.