I söndags reste en 65-årig man på buss 474 från Hemmesta på Värmdö mot Slussen i Stockholm. Bakom honom satt ett tonårsgäng och plötsligt kände han något i bakhuvudet, förde handen bakom sitt huvud och kände en eldsvåda.

Det var vid 14-tiden det hela utspelades. Den 65-årige mannen, som bor i Gustavsberg, satt på bussen och bakom honom var det tre eller fyra killar i 13-15 års åldern som var stökiga.

– De var väldigt stökiga och förde ett stort oväsen. Jag funderade på att flytta på mig, men satt kvar, berättar mannen förMitti.

När hans hår tändes på kände han en stark brandlukt och slog med handen mot huvudet och lyckades släcka elden. Andra passagerare reagerade på brandlukten och larmade chauffören som körde av från motorvägen och evakuerade passagerarna.

– Det var en hemsk händelse att råka ut för helt plötsligt. Jag är fortfarande skakad. Det är något helt otroligt när man sitter i kollektivtrafiken mitt på dagen.

Promenerade lugnt därifrån

Efteråt berättar mannen att killarna stod kvar utanför bussen och sedan promenerade bort utan att ha någon brådska. ”Det var inte som att de flydde därifrån”, beskriver den 65-årige mannen det.

Han fick inga fysiska skador som behövde vård men berättade att han fortfarande har psykiska efterverkningar.

Polisen rubricerar händelsen som försök till grov misshandel och kommer att kontrollera bilder från bussens trygghetskamera.

– Kvalitén på busskameran får avgöra om det går att identifiera någon och styrka brott, sa Magnus Mohlin, kommunpolis i Värmdö till Mitti.