Två unga män, 15 och 16 år gamla, sitter häktade för delaktighet i en gruppvåldtäkt i Malmö förra månaden. Sammanlagt misstänks sju pojkar, varav fem är under 15 år gamla, ha deltagit i våldtäkten.

Våldtäkten har de senaste dagarna fått stor uppmärksamhet i sociala medier. Inte minst sedan Sveriges Television gjort ett nyhetsinslag om övergreppet där de misstänkta förövarna beskrivs som offer. En av dem som reagerat kraftfullt på SVT:s nyhetsinslag är frilansjournalisten Joakim Lamotte:

– Här har vi alltså en journalist, vi har socialtjänsten, vi har polisen. Under det här inslaget nämner de inte tjejen med ord en enda gång. Men de upprepar hela tiden att de har killarna är offer, säger han i en video som laddats upp till Facebook.

– Hur fan är det rimligt? Är det konstigt att vi inte får bukt med de här gruppvåldtäkterna i Sverige när vi har sådana här människor som sitter på maktpositioner? frågar han sig.

Svenska pojkar

Lamottes video har i skrivande stund visats närmare 800 000 gånger. Tiotusentals har delat videoklippet på Facebook och många av dem som kommenterar kopplar våldtäkten till invandringen till Sverige.

”Är man gammal nog för att våldta är man gammal nog att straffas!!! Men det ska daltas så för djävligt med dessa invandrarkillar”, skriver en upprörd kvinna.

Hon får medhåll från 120 andra som klickat ”gilla” på hennes kommentar.

Men de två tonårspojkar som häktats för grov våldtäkt är båda födda i Sverige. Den ena har enligt Skatteverket en svensk pappa och en mamma som invandrat från Jugoslavien. Den andra har en svensk mamma och dansk pappa. Pojkarna är svenska medborgare.

De övriga fem misstänkta pojkarnas bakgrund är okänd. Deras identitet har sekretessmarkerats, något som numera är praxis efter en lagändring 2016.

Enligt handlingar från domstolen som Samhällsnytt tagit del av inträffade gruppvåldtäkten i en samlingslokal på Kantatgatan i Malmö. Kantatgatan ligger i bostadsområdet Lindängen som sedan förra året räknas till ett så kallat särskilt utsatt område, enligt polisens hemsida. Det är en omständighet som spätt på ryktesspridningen kring gärningsmännens etniska bakgrund.

Pågick hela natten

Enligt häktningsframställan ska den utsatta kvinnan, som uppges vara över 18 år gammal, ha utsatts för våldtäkt mellan klockan elva på kvällen fredagen den 2 februari till klockan nio på morgonen lördagen därpå. Övergreppet anmäldes dock inte förrän på söndagskvällen.

Kvinnan uppges ha drogats innan våldtäkten och därefter förts till den lokal där hon utsattes för gruppvåldtäkten.

Båda de häktade pojkarna nekar till brott.

LÄS MER: Fyra tonårspojkar anhållna för grov våldtäkt i Malmö

LÄS MER: Ny misstänkt gruppvåldtäkt i Malmö – kvinna drogad och bortförd