kan inte tekniken

Brith Fäldt (V). Faksimil SVT

Inrikes

Totalfiasko med elbussar i Luleå – nu lanseras de i Piteå

Publicerad 5/12/2021
Annons

Till sommaren ska nya elbussar sättas in i lokaltrafiken i Piteå. Sedan tidigare har elbussar använts i trafik i Luleå där de stått still både på grund av fel och för att de inte klarat vinterkylan.

Det är den 1 juli de 13 elbussarna sätts in i Piteå, tolv i drift och en i reserv. Målet är att utöka den befintliga trafiken och att fler ska välja de nya bussarna. Piteå blir den nordligaste kommunen bussoperatören man anlitat kommer att trafikera.

Ännu har bussarna inte testats i extremkyla men på kommunen är man hoppfulla.

– Vi har legat långt efter i Piteå när det gäller att ha fossilfria fordon i kommunen. Men nu tar vi ett jättekliv när vi gör stadsbussarna helt eldrivna, säger Brith Fäldt (V), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Piteå, till SVT Nyheter.

Kantades av problem

I januari 2019 rapporterade SVT Nyheter att alla Luleås elbussar stod stilla efter ett larm från leverantören då man hittat fel som påverkar styrningen i en annan buss som tillverkats i samma serie.

Då uppgav också Torbjörn Niemi, produktionschef på LLT, att man ännu inte utsatts för ett ordentligt test med långvarig kyla för att se om de klarar att hålla uppe värmen ordentligt, ”men å andra sidan lovar leverantören att det inte ska vara något problem”.

Några veckor senare, den 22 januari, rapporterades det att Luleås elbussar stod stilla igen. Denna gång var det kylan som ställt till det.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1059Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons