MSBt

Mikael Tofvesson t.h.. Faksimil Youtube

Inrikes

TOTALSLAKT: MSB:s psykkrigare Tofvesson FLYR Samnytts frågor

Publicerad 2/18/2021
Annons

Samnytt har flera gånger tidigare granskat den ökände enhetschefen på MSB Mikael Tofvesson som chefar över myndighetens så kallade psykologiska försvar. I flera år försökte vi få till en intervju med denna mystiska och mäktiga person – och äntligen har frilansjournalisten Jesper Johansson lyckats ställa våra frågor till Tofvesson. I intervjun nedan konfronteras han om sin korruption.

Under valåret 2018 beställde Tofvesson en rapport från brittiska Institute for Strategic Dialogue. Rapporten som heter Smearing Sweden tog sikte på flera namngivna oppositionella politiker och journalister, däribland Samnytts nuvarande chefredaktör Egor Putilov, som förklarades vara statens fiender. I rapportens slutfas involverades MSB i en diskussion om att spionera mot Samnytts ägare Kent Ekeroth i Ungern – ett erbjudande som lämnades av brittiska Chloe Colliver, en av författarna till rapporten.

Ville strypa demokratin

Rapportens författare rekommenderade MSB att bekämpa alternativa medier genom att strypa deras finansiering samt genom att rulla ut en propagandakampanj i Sveriges skolor.

LÄS MER: MSBs rapport föreslår ekonomiska sanktioner mot alternativmedier

Rapporten kostade svenska skattebetalare två miljoner kronor. Som Samnytt kunde avslöja 2019 instruerade Tofvesson sina brittiska kumpaner att rapporten ska se ut som forskning – för att kunna kringgå lagen om offentlig upphandling. Detta trots att varken ISD var ett forskningsintitut eller att rapporten någonsin genomgått någon referentgranskning – vilket är ett krav för att ett papper ska klassificeras som forskning. Samtidigt garanterade Tofvesson att dokumentationen kring den förfalskade upphandlingen aldrig skulle offentliggöras:

LÄS MER: Här betalar MSB ut två miljoner skattekronor till brittiska bedragare – med kopplingar till rysk underrättelsetjänst

Samhällsnytt har även kunnat avslöja att Tofvesson ville begränsa den fria åsikts- och opinionsbildningen i Sverige.

LÄS MER: MSBs interna mejl avslöjar: myndigheten förbereder antidemokratisk kupp

Blir nervös när konfronteras

När frilansjournalisten Jesper Johansson som arbetar på Samnytts uppdrag når Tofvesson och börjar fråga ut honom om rapporten blir enhetschefen nervös. Han kan inte svara på varför rapporten inte längre länkas på MSB:s hemsida, men är angelägen om att få veta ”bakgrunden” till frågorna.

Vidare hävdar Tofvesson att rapporten användes för att ”stötta myndigheten i valet”. Han förklarar detaljerat varför rapporten inte ska översättas till svenska – men så snart vår reporter ställer frågan om varför Tofvesson påverkade rapportsförfattarna till att klassificera den som forskning ändras tonen.

Då hänvisar han plötsligt till presstjänsten:

– Om det här är en intervju då skulle jag vilja att du går genom presstjänsten… så att… det är en sak som…kan vara behjälplig att leta reda…Men…

Men det är ett beslut som du har fattat personligen att kringgå lagen om offentlig upphandling – och då är det kanske bättre att ta det med dig direkt?

När Tofvesson konfronteras om det lagbrott som Samnytt avslöjade 2018 börjar hans röst darra:

– Men det… det… det du säger stämmer inte… vad heter det… se över upphandlingsreglerna… det här är inte… vad heter det… inom ramen för offentlig upphandling… utan det här är någonting som kallas forskningsundantaget. Men det är bättre att du skriver ned dina frågor så att våra jurister svarar på det. Det har funnits en del felaktig rapportering kring detta i olika typer av bloggar och alternativmedier. Det är beklagligt. Och vi vill gärna att det kommer ut korrekt information.

– Men vet du vad. Jag tror att vi slutar… Det är mycket saker som du inte verkar ha koll på… och vi vill ge dig korrekt information. Så skriv ned dina frågor och skicka dem till presstjänsten så ser vi att du får svar på dem.

Försöker lura Samnytts reporter

Vår reporter ger sig dock inte och fortsätter att kräva svar på sina frågor:

Om vi sparar de här formaliafrågorna för presstjänsten då men när du säger att det är forskning till exempel trots att den inte genomgått någon referentgranskning? På vilket sätt är det forskning då?

– Du fortsätter! Som jag sa till dig tidigare om man ska ha en intervju ska man gå via presstjänsten. Det är det som gäller. Det är ingen framkomlig väg att du fortsätter ställa frågor, utan skicka in frågorna så får du svar på dem helt enkelt.

Av tidigare erfarenhet vet vi dock att det Tofvesson säger är vilseledande. MSB:s presstjänst kommer att avböja att svara på våra frågor –  vilket vi har många exempel på sedan tidigare:

Därför fortsätter Johansson att kräva svar på sina frågor från Tofvesson och menar att det är han som bör stå för sina egna uttalanden i medier och kommentera dem. När det ställs konkreta frågor om hur en rapport utan någon referentgranskning som är en vedertagen metod för forskningspapper kan anses vara forskning – och följaktligen få två miljoner kronor från skattebetalarna genom det s.k. forskningsundantaget – vägrar den besvärade enhetschefen att svara på dem utan vädjar nästan till vår reporter att sluta ställa de jobbiga frågorna:

– Om du vänder dig till presstjänsten så kommer du att få svar på de frågor du har… det är lugnt… vi löser det.

I en tidigare intervju uppgav Tofvesson att rapporten i fråga har haft en ”god effekt”. Men när vår reporter vill precisera för vem effekten var god vill Tofvesson inte stå för sin åsikt längre:

Har det haft en god effekt för de alternativmedier som hamnade i skottgluggen? Eller för de personer som blivit spionerade på, exempelvis Kent Ekeroth?

– Du fortsätter ställa samma fråga och verkar bortse från vad jag säger. Jag tror inte vi kommer längre i det här samtalet.

Men innan han hinner lägga på luren hugger Jesper Johansson igen. Lyssna på hela intervjun nedan:

Tycker du denna granskning var intressant?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.

Egor Putilov
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons