motorväg

Foto: Lavas.

Inrikes

Trafikverket vill avstå underhållet av 2 000 mil väg

Publicerad 3/8/2018
Annons

”För oss känns det här som att spela kort med en som känner att han är på väg att förlora.”

Av besparingsskäl vill Trafikverket privatisera och överlåta underhållet av 2 000 mil väg till boende längs de aktuella vägarna.

– Enligt vad Trafikverket skriver så är det 2000 mil som man vill att privata tar över. År 2001 så sa man att det var 1000 mil så det ökar hela tiden. 2000 mil är 20 procent av det statliga vägnätet i landet. Och det handlar om stora vägar, inga kostigar, säger Hans Edman företrädare för byalaget Drothem i Söderköping, till SVT.

I Söderköping har man sedan ett år tillbaka stridit med Trafikverket för att slippa ta över ansvaret för vägarna.

– Jag kan inte säga om det blir vanligare eller inte. Vi ser över det här med vägnätet hela tiden, säger Einar Schuch, regionchef på Trafikverket.

Efter en utredning om vad ett övertagande av vägen skulle innebära menar man att Trafikverket brutit mot såväl lagen som sina egna regler.

– När vi konstaterar att trafiken per dygn på vägen är hög, då börjar man tala om trafikflöden i stället. Man inför helt enkelt en ny term. För oss känns det här som att spela kort med en som känner att han är på väg att förlora, då ändrar den personen reglerna, säger Ingegerd Edman ordförande i Drothem byalag i Söderköping.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
829Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons