I Italien har det blossat upp en debatt kring att så kallade transkvinnor – det vill säga biologiska män som säger sig vilja vara kvinnor – deltar i idrottstävlingar för riktiga kvinnor. Detta efter att Valentina Petrillo, som är född man men opererat sig för att likna en kvinna, tog hem en paradseger över sina konkurrenter i damernas 200-meter löpning. Nu förs en diskussion om det är rättvist att transpersoner får använda sin fysiska överlägsenhet i tävlingar avsedda för äkta kvinnor.

Fabrizio Petrillo, som personen hette innan könsbytet, brukade tävla med måttlig framgång i sprint avseende distanserna 100, 200 och 400 meter. En degenerativ ögonsjukdom tvingade honom dock att i stället orientera sig mot paralympics, där han kunde fortsätta sin idrottskarriär.

LÄS ÄVEN: Dom: Diskriminering att inte låta transkvinnor tävla med biologiska kvinnor

De verkligt storslagna resultaten började dock komma efter att Petrillo genom ett könsbyte kunde börja tävla mot kvinnor i stället för män. Det gick så bra att att Petrillo nu har slagit rekordet i damernas 200-meter. Tiden landade på 26,27 och ingen kvinna har tidigare sprungit den distansen på så kort tid. Men rekordet har också väckt kontrovers och diskussion, och det man frågar sig nu är om inte Petrillo har en orättvis fördel genom att ha en mans kropp men ändå få tävla som kvinna?

LÄS ÄVEN: Idrottsförbund föreslår nya regler för transpersoner

Nu har 30 idrottskvinnor undertecknat en protestlista där de väcker frågan om fysisk överlägsenhet, och menar att det kommer bli svårt för dem att vinna sina tävlingar om de ska konkurrera mot den här typen av personer. De inbjuder Petrillo till att vara med att tävla med dem, men inte om titlar. De menar vidare att den fysiska överlägsenheten blir så stor att det bryter mot idrottens principer om rättvisa och ärlighet.

Diskussionen i Italien pågår för fullt och det återstår att se hur de så kallade transkvinnornas närvaro i damidrotten kommer att behandlas framöver.