Som Samhällsnytt kunde rapportera på torsdagen är alla inblandade i knivavrättningen på en lokalbuss i Kiruna utomvästliga invandrare. På fredagen begärdes de tre gripna, som är från Afghanistan, häktade misstänkta för mord. Samhällsnytt kan berätta mer om gärningsmännen som erhöll medborgarskap förra året och därmed inte kan utvisas.

Det var klockan 21.16 som polisen mottog larm om bråk på en buss som stod stilla vid hållplatsen Rymdhuset i centrala Kiruna. Patrullerna som anlände till platsen påträffade en avliden man i bussen.

LÄS ÄVEN: Polisen efter knivavrättning på buss i Kiruna: ”Ingen anledning till oro för allmänheten”

På torsdagen var polisen förtegen om händelsen och ville inte offentliggöra några detaljer i ärendet. Däremot försökte man lugna allmänheten genom att hävda att blodbadet på lokalbussen är ”en isolerad händelse” och att det därmed inte finns någon anledning till oro för allmänheten.

Åklagare Lindha Strömberg vid åklagarkammaren i Luleå meddelade på fredagen att det handlar om en 47-årig man och hans två tonårssöner, 15 och 17 år gamla, som misstänks ha mördat en 21-årig man på bussen.

Hedersmotiv

Strömberg vill däremot inte uppge något motiv. Enligt uppgifter till Samhällsnytt är gärningsmännen och brottsoffret bekanta. Bakgrunden till avrättningen uppges vara ett hedersmotiv.

Afghanerna hävdar ”nödvärn”

Den 47-årige pappan och den yngre sonen erkänner dådet i sak. 15- årige sonen medger mord men 47-årige pappan menar via sin advokat att det ha uppstått en situation som gör att det dödliga våldet ska betraktas som nödvärn.

Detta motsägs dock av vittnesuppgifter som gör gällande att fadern och sönerna jagat den mördade mannen som försökte ta skydd i bussen.


Misstänkta gärningsmän och poliser på platsen. Foto: Privat

Fick medborgarskap 2019 – kan inte utvisas

På fredagen begärde kammaråklagare Lindha Strömberg de tre misstänkta häktade på sannolika skäl misstänkta för mord.

Samhällsnytt har tittat närmare på de tre afghanerna som invandrade till Sverige, inte från Afghanistan utan från Iran, 2012. De ska i första omgången ha nekats uppehållstillstånd men stannat i Sverige och beviljats det vid en ny ansökan.

Fadern, 47-årige Mohammad-Jawad Ahmadi, är endast medborgare i Afghanistan. Hans två 15- respektive 17-åriga söner visar sig däremot ha erhållit svenskt medborgarskap den 28 februari 2019, vilket innebär att åklagaren inte kan yrka på utvisning. Troligtvis kommer inget sådant yrkande att göras heller för pappan på grund av familjeanknytning i Sverige.

LÄS ÄVEN: ’Ensamkommande’ Ahmad bröt nacken av 69-åriga sexpartnern ”mormor-Ingrid”

authorimage