pensionär-plånbok

Pixabay

Ekonomi

Tre av fyra pensionärer får bidrag för att klara vardagen

Publicerad 10/6/2022
Annons

Långt över hälften av landets pensionärer får förlita sig på bidrag för att få ekonomin att gå ihop. Det visar en ny undersökning. Samtidigt väntas andelen öka ytterligare nästa år.

För tre av fyra pensionärer, eller 74 procent, räcker inte pensionen till. Det visar siffror som Pensionsmyndigheten sammanställt på uppdrag av Folksam. Dessa får statliga bidrag för att klara vardagen.

LÄS ÄVEN: Pensionschocken: Lönar sig INTE att arbeta

– Att ta emot bidrag för att ekonomin ska gå ihop ökar inte tryggheten för pensionärer, snarare tvärt om. Sverige behöver ett allmänt pensionssystem som är robust, långsiktigt och mindre bidragstungt. Det är att uppenbart att dagens pensionssystem inte lever upp till de förväntningar som många av dagens pensionärer har, säger Håkan Svärdman, pensionsexpert på Folksam.

Fördubbling

Tre av fyra är mer än fördubbling sedan 2020 då andelen låg på 35 procent. Värst är det för kvinnliga pensionärer där 89 procent får bidrag. Motsvarande andel för män är 56 procent. För bara två år sedan låg andelarna på 50 respektive 17 procent.

Stöden kan röra sig om garantipension, inkomstpensionstillägg, bostadstillägg eller äldreförsörjningsstöd.

Fler nästa år

Vid årsskiftet höjs taket för garantipension och fler pensionärer väntas då behöva bidrag.

LÄS ÄVEN: Larmet: Allt fler äldre orkar inte jobba fram till pensionen

– Min förhoppning är att riksdagspartierna nu ger besked kring vilka åtgärder som är planerade när det kommer till pensionsfrågan. Tydliga spelregler ökar incitamenten att komplettera sin allmänna pension och öka sin ekonomiska trygghet som pensionär. Samtidigt är Sverige är ett av få länder i Norden och hela OECD som saknar någon form av stimulans för privat pensionssparande bland låg- och medelinkomsttagare, säger Håkan Svärdman.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons