rökning
Vetenskap

Tre av tio cancerfall hade kunnat undvikas

Publicerad 12/7/2020
Annons

Enligt en ny rapport från Institutet för hälso- och sjukvårdsekonomi, IHE, beror en stor andel cancerfall på osunda levnadsvanor som övervikt eller alkohol.

15 000 cancerfall per år orsakas av undvikbara faktorer och hade gått att förebygga. Det är slutsatsen i IHE:s nya rapport.

– Det finns ett 30-tal olika cancerformer där risken att drabbas påverkas av vår livsstil och för första gången har vi nu siffror på hur många fall det rör sig om i Sverige, säger Adam Fridhammar, projektledare vid IHE, till TT.

Utgångspunkten för rapporten har varit en omfattande amerikansk sammanställning av riskökningarna vid olika cancerformer.

Rökning den största boven

Den enskilt största undvikbara riskfaktorn, som står för elva procent av all cancer i Sverige, är rökning följt av ohälsosam solning som orsakar nio av tio fall av malignt melanom.

På delad tredjeplats kommer ohälsosamma matvanor, övervikt och alkohol.

Går åt fel håll

– Varje cancerfall är ett för mycket. Det är inte rimligt att tro att det ska gå ner till noll, men på lång sikt skulle det göra stor skillnad om vi exempelvis lyckas minska andelen som drabbas av övervikt och fetma, samtidigt som vi ökar andelen som utövar någon form av fysisk aktivitet. Men i så fall måste det bli lättare att göra hälsosamma val. Det kan inte bara vara upp till den enskilda individen att komma tillrätta med det här, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare för Cancerfonden.

I dagsläget menar hon att utvecklingen går åt fel håll med alltfler som drabbas av övervikt och fetma.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
715Zelenskyj kräver bojkott av Marabou: ”Stöttar Rysslands krigskassa”
Annons