vindkraft

Foto: FJavier GómezL, CC BY-SA 4.0

Inrikes

Tre gånger fler vindkraftverk 2040

Publicerad 10/25/2021
Annons

För att regeringen ska nå sitt mål om 100 procent förnybar elproduktion år 2040 kan det komma att bli hela tre gånger fler vindkraftverk i landet.

Det framgår av Energimyndighetens vindkraftsstrategi att målsättningen är att antalet turbiner ökar till mellan 5 000 och 12 000 fram till år 2040.

LÄS ÄVEN: Livet blev mardröm när vindkraften intog byn: ”Ett industriområde”

Johan Svensson är forskare i ekologi vid Sveriges Lantbruksuniversitet och han kommenterar regeringens vindkraftsstrategi med att turbinerna kommer att synas över hela landet.

– Det blir svårt att hitta platser i Sverige där du inte ser minst en turbin, säger forskaren Johan Svensson till Aftonbladet.

Flera intressen står mot varandra

Motståndet mot dessa omkring 150 meter höga vindkraftverk har varit stort i landet. 1 200 vindkraftverk har hittills stoppats av det kommunala vetot. Därför har regeringen tillsatt en utredning för borttagande av kommunalt veto mot vindkraft.

Vid sidan om det lokala motståndet som breder ut sig i landet lyfter forskaren Johan Svensson att det finns flera riksintressen som står mot varandra. Det handlar om förnybar elproduktion som står mot landskapsskydd, naturvårdsskydd, rennäring, gruvdrift och skogsbruk.

– Det är väldigt trångt i det svenska landskapet, det finns många olika markanvändningsintressen som överlappar varande. Om de inte kan samexistera så skulle Sverige behöva bli minst dubbelt så stort, kanske fyra gånger större i fjällkommunerna, säger Johan Svensson.

LÄS ÄVEN: Motstånd mot vindkraftverk – boende startar namninsamling

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
582Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons