På fredagseftermiddagen blev en 8-årig flicka rånad av tre män i Eskilstuna. Männen stoppade flickan och sökte igenom hennes fickor för att sedan ta mobiltelefonen. Nu väljer åklagaren att mildra personrånet till grov stöld eftersom ingen av gärningsmännen ska ha hotat eller slagit flickan.

Det var vid 14-tiden på fredagen som Polisen mottog larm om ett personrån vid Hemköp-butiken på Solrosgatan i stadsdelen Torshälla i Eskilstuna.

Polisen skickade flera patruller till platsen där en 8-årig flicka hade blivit stoppad av tre män i 20-årsåldern som av Eskilstuna-Kuriren beskrivs som ”främmande”. Flickan var på väg hem från Edvardslundsskolan när männen omringade henne och sökte igenom hennes kläder efter värdesaker. De påträffade en mobiltelefon som de tog med sig.

LÄS ÄVEN: Efter rånvågen i Eskilstuna – polisen manar till vaksamhet

Den unga flickan ska ha stått helt knäpptyst när männen tog för sig. Trots den hotfulla situationen rubriceras inte händelsen som ett rån eftersom ett rån måste innefatta våld eller hot om våld. I polisförhören med flickan har inga sådana uppgifter framkommit.

– Brottsrubriceringen är grov stöld och inte rån. Det beror på att killarna inte hotade eller slog flickan. Inget våld eller hot om våld användes. En av killarna muddrade hennes fickor. Hon ska ha stått tyst, förklarar Benny Ljungkvist vid Eskilstunapolisen för Eskilstuna-Kuriren.

Senare på fredagseftermiddagen grep polisen två män, 20 och 21 år gamla, misstänkta för grov stöld samt narkotikabrott. Flickans mobiltelefon påträffades slängd i närheten av området. Åklagaren anhöll först männen men valde senare på fredagskvällen att häva anhållandena.

Polisen söker vittnen till händelsen. Iakttagelser både före, under och efter stölden är av intresse för Polisen.