På onsdagskvällen och natten mot torsdagen drog polisen vapen och sköt på tre olika ställen i landet – Bromma, Bjuv och Lidköping. I samtliga fall kommer händelserna att utredas internt.

På onsdagskvällen larmades polis till området kring Blackeberg och Södra Ängby där en man sprungit runt med kniv. Då den första patrullen anlände uppstod en situation där polisen avlossade sitt tjänstevapen mot mannen.

Mannen i 45-årsåldern fördes med ambulans till sjukhus och ska ha varit vaken och talbar.

Uppgifter förekommer om att mannen angripit en annan person som dock inte har skadats. Polisen rubricerar händelsen som försök till mord.

Bjuv

Vid 23-tiden på onsdagskvällen uppstod en hotfull situation och polisen uppfattade att en man i 45-årsåldern hade ett skjutvapen.

– Det uppstår då en så pass hotfull situation att skott avlossas, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson vid polisen i region Syd, till statstelevisionen.

LÄS ÄVEN: Skottväxling mellan polis och kriminella i Rinkeby

Mannen fördes till sjukhus med ambulans och hans skador beskrivs som allvarliga. Tillståndet på torsdagsmorgonen uppges vara stabilt.

– Nu ska de poliser som varit på plats berätta vad som har skett och en åklagare ska utreda vad som har skett på platsen. Just nu kan vi bara säga att den här mannen har något som kan uppfattas som ett skjutvapen, säger Lundqvist.

Lidköping

Vid kl 1 under natten larmades polisen om att att en man hade setts gå runt med en kniv. När patrullen anlände till platsen ska mannen ha agerat hotfullt mot polisen som då avlossade skott, vilket träffade i buken.

Mannen var vaken då han fördes till sjukhus. Han är gripen misstänkt för grovt olaga hot mot tjänsteman.

LÄS ÄVEN: Aggressiv man överföll förbipasserande – sköts av polis

Liksom i övriga fall då polisen avlossat skott kommer det att utredas av SU, avdelningen för särskilda utredningar.

– Anmälan om tjänstefel är upprättad enligt rutin, säger Jens Christensen, vakthavande befäl i region Väst, till SVT Nyheter.