Även om det handlar om en ytterst marginell skillnad sjunker nu ändå matpriserna för första gången på fyra år. Ifall det fortsätter så är dock allt annat än säkert.

Sajten Matpriskollen har undersökt ordinarie priser på 44 000 varor hos de stora kedjorna. Nedgången ligger på endast 0,4 procent i april jämfört med mars, men utgör ändå ett trendbrott.

LÄS ÄVEN: SCB: Maten 20 procent DYRARE än för ett år sedan

– Det är ett väldigt trendbrott. Priserna har inte sänkts på minst fyra år, säger Ulf Mazur, grundare av Matpriskollen, till TT.

Samtidigt konstaterar han att sänka priser inte är något man vanligtvis sysslar med i den här branschen och att det är extremt ovanligt.

Regeringen ingrep

I ett drygt år har matpriserna rusat, något som nu alltså tycks ha stannat av då trycket blivit så starkt på matjättarna och leverantörerna.

I mitten av mars blev situationen så pass akut av regeringen kallade till sig matjättarna.

Osäker framtid

Under våren sjunker alltid priserna på vissa produkter, vilket bidrar till att matpriserna totalt sett minskar. Samtidigt har världsmarknadspriserna på jordbruksprodukter som spannmål och mjölk fallit på senare tid.

Även om Ulf Mazur tror att trycket är jättehårt just nu är han inte säker på framtiden och anser att vi inte ska hoppas på att priserna kommer att falla ytterligare.

– Jag tror att leverantörerna får det ännu tuffare nu, säger Ulf Mazur.

LÄS ÄVEN: Regeringen kallar till sig matjättarna efter prisökningarna