Miljöpartiets riksdagsledamot Leila Ali Elmi slarvar med att betala sina räkningar. Rejält. Sedan hon valdes in i riksdagen för fyra år sedan har hon fått inte mindre än sjutton betalningsförelägganden hos Kronofogden.

Bland de saker MP-toppen inte betalat finns fakturor på klädinköp från webbutiken Zalando, avgifter till studieförbundet Sensus samt ett flertal räkningar för tv, bredband och telefoni.

Betalade inte gymmet

Sexton av ärendena är avslutade medan ett är pågående. Det pågående ärendet är för fyra obetalda räkningar från Göteborgs kommun och gäller ”uteblivit från besök”. Kravet är på sammanlagt 1480 kronor och kom in till Kronofogden i juni i år.

Det största kravet är avslutat, men gäller ”kommunfordringar” från Stockholms stads kulturförvaltning på sammanlagt 4500 kronor.

En av de räkningar som gått till Kronofogden är från Sats.

Betalade inte hyran

Ett av betalningsföreläggandena gäller en obetald hyra på riksdagsledamotens bostadsadress i Angered i Göteborg, där hon är folkbokförd tillsammans med två män.

Hyreskravet på 3545 kronor kom in till Kronofogden i augusti 2019 men är numera avslutat.

Aftonbladet var först med att rapportera om Leila Ali Elmis obetalda räkningar. ”Jag ska verkligen bli bättre på att betala räkningar i tid”, skriver MP-politikern i en kommentar till tidningen.

Över 70 000 i månaden

Lena Ali Elmi valdes in i riksdagen 2018 genom en intensiv personvalskampanj bland somalier bosatta i miljonprogramsförorten Angered i Göteborg. 1467 väljare kryssade hennes namn på valsedlarna.

I valet 2018 stod Leila Ali Elmi på plats 21 på Göteborgslistan, men i årets val toppar hon den. Marinbiologen Emma Nohrén, som åkte ur riksdagen 2018 när Ali Elmi kryssade sig in i riksdagen, får nöja sig med plats två.

Faksimil

Hösten 2018 hade riksdagsledamöterna ett grundarvode på 66 900 kronor i månaden, men sedan dess har politikerna gett sig själva löneförhöjning. Numera får de 71 500 kronor i grundarvode.

LÄS MER: Miljöpartisten Leila Ali Elmi vill kartlägga människor efter ras