I sin anläggning i Staffanstorp vill Microsoft ha nio dieselaggregat som back-up och ännu finns inga tillstånd. Trots detta ska it-jätten redan ha anlagt flera av aggregaten på tomten.

Så sent som i förra veckan meddelade den tyngsta remissinstansen länsstyrelsen att ansökan bör avslås. Då samtliga nio dieselaggregat är igång samtidigt riskerar de som bor granne med anläggningen att bli utsatta för farliga utsläpp.

LÄS ÄVEN: Bill Gates finansierar ”vaccin som sprids som virus”

Enligt Sydsvenskan har Microsoft redan anlagt flera av aggregaten på tomten. Till kommunen och Naturvårdsverket har man uppgett att anläggningens installerade effekt är 19 megawatt – precis under de 20 megawatt som kräver tillstånd hos länsstyrelsen. Men när de används fullt ut ska de ha en effekt om 32 megawatt.

Elektronisk omprogrammering

På Microsoft uppger energimarknadschef Patrik Öhlund att aggregaten är strypta och nekar till att de kan köras på full effekt. Men enligt Naturvårdsverket kan en förbränningsanläggning bara anses ha en lägre effekt om den är permanent ombyggd för en längre tid. Myndigheten ställer sig tveksam till om en elektronisk omprogrammering i driftdatorn kan vara en sådan ändring.

LÄS ÄVEN: Microsoft hjälpte Kina med censur på årsdag av massaker

I Gävle, där Microsoft också byggt en anläggning, säger handläggare Josefine Sundquist att det i grund och botten handlar om man följt lagstiftningen.

– Ännu kan jag inte säga om det är rätt eller fel, men vi kommer att göra en bedömning. Vi kontrollerar verksamheten utifrån vår tillsynsroll.