Hultqvist

Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Foto: Janwikifoto

Inrikes

Trots fet lön på 145 000 kräver försvarsministern MER pengar

Publicerad 9/10/2022
Annons

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) pekas ut som en girig man som konsekvent suger ut allt han kan ur statskassan och regeringens interna förmånssystem för egen vinnings skull. Trots en månadslön på 145 000 kronor ser han till att roffa åt sig än mer.

I en krönika i Dalademokraten skriver försvarsministern att anledningen till att han är socialdemokrat ”kan sammanfattas i ordet rättvisa”. Samtidigt har han i åratal pressat ut varenda möjlig krona ur statskassan för egen vinning, skriver journalisten Jonas Gummesson i en debattartikel i Expressen.

Gummesson skriver att Hultqvist i fördelningspolitiska frågor ofta framför en, även med S-mått mätt, radikal vänsterståndpunkt. Försvarsministern använder gärna ord som ”klasstillhörighet” och säger att ”kapitalismen måste tuktas”. Han har även hävdat att ”de mest välbeställda under de senaste decennierna fått så oerhört mycket gratis”. Så alltså även med en socialdemokratisk regering.

Nu vill Hultqvist konfiskera människors tillgångar genom en ”miljonärsskatt”. I Socialdemokraternas valmanifest kallas den ”en beredskapsskatt för de allra rikaste”.

LÄS ÄVEN: S-pamp kampanjade i moskén – delade ut valkuvert med S-valsedlar

Lever inte som han lär

Hultqvists uttalade vänsterorientering och samhällssyn klingar dock illa med hur han själv lever. Som försvarsminister har Peter Hultqvist en månadslön på 145 000 kronor men han ser ändå till att mjölka ut mer. Det finns skäl att ifrågasätta försvarsministerns etiska kompass, menar Gummesson.

Statsråd bosatta mer än sju mil från Stockholm har rätt till ersättning för ”ökade levnadskostnader vid tillfälligt arbete på annan ort eller vid dubbel bosättning”, enligt Statsrådsarvodesnämnden. Detta står dem alla fritt att söka eller inte, om de anser sig själva ha råd.

Maximalt kan ett statsråd få ut 8600 kronor i logikostnader och 4400 kronor i avlöningsförstärkning, vilket totalt blir 13 000 kronor per månad från detta. Under sina åtta år i regeringen har Peter Hultqvist sugit åt sig det maximala beloppet, förutom under den allra senaste tiden innan valet. Gummesson noterar att Hultqvists löneförmåner till och med överstiger den hyra som han haft för de båda lägenheterna han huserat i sedan regeringsskiftet 2014.

Hultqvist bor flott i den välbärgade stadsdelen Östermalm. Först hade han ett hyresavtal på 77 kvadrat genom Försvarsmaktens bostadsstiftelse (hyra mellan 10 299 och 10 902), och senare 86 kvadrat enligt kontrakt med ett fastighetsbolag som ingår i en större privatägd rederikoncern (hyra från 10 256 till 12 903).

LÄS ÄVEN: Hultqvist köper hus i Finland

Begärde ytterligare ersättning

2019 ansökte Hultqvist om retroaktiv ersättning för logikostnader för nästan hela den första mandatperioden, trots att han redan fått det maximala beloppet, som då var 8000 kronor per månad. Anledningen var att beloppet just höjts till 8600 kronor. Enligt Hultqvists logik hade han minsann rätt till ytterligare 600 kronor per månad för tiden som gått. Han hade då en månadslön på 139 000 konor.

Hultqvists begäran godkändes. ”Tillförordnad förvaltningschef Hans Bäck hänvisade till lagen om arvorden till statsråd, och beslutade att bevilja Peter Hultqvist ytterligare ersättning, totalt 28 800 kronor”, skriver Gummesson.

I juni i år hände dock något. Plötsligt begärde Hultqvist att hans ersättning skulle sänkas. Som av en händelse skedde det endast två dagar efter att ”Uppdrag granskning” synat olika ersättningar i riksdagen, där Jörgen Hellman (S) avslöjades med fusk och sedermera tvingades avgå.

LÄS ÄVEN: Regeringens lösning på elkrisen: Ta lån för att betala elräkningen

”Det är girighet, inte solidaritet”

Hultqvist skrev i sin begäran ”Jag ansöker fr o m 1 juli 2022 om ersättning för logikostnader med halva beloppet, dvs 50 procent av månadskostnaden (hyran = 12 713:-)”. Gummesson drar slutsatsen att försvarsministern delar boendet med någon och därför fick bråttom att ”få på pränt att det även gäller hyran”.

En annan socialdemokrat som kan nämnas i sammanhanget är den tidigare partiledaren Håkan Juholt som ansattes hårt i media när det uppdagades att han tog ut ersättning av riksdagen för hela beloppet, trots att han delade lägenhet med sin sambo. Detta var en bidragande orsak till att han tvingades bort från partiledarposten.

Hultqvist har konsekvent under sin tid i regeringen ”pressat ut varenda möjlig krona ur statskassan och det interna förmånssystemet, för egen vinnings skull. Det är girighet, inte solidaritet”, skriver Gummesson och konstaterar att försvarsministern inte lever som han lär.

LÄS ÄVEN:Försvarsminister Hultqvist: Sverigedemokraterna är grisar
LÄS ÄVEN: Hultqvist i ny attack mot SD: ”fördomsfulla, hatiska, okunniga, högerextrema barbarer och rasister”

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
559Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons