Trots klimatlarmen – augusti klart kallare än normalt

Den svenska sommaren har till allas glädje bjudit på strålande väder i juni och juli. Men med augusti kom den plötsligt till ett tvärt slut.

Med start i juni har svenskar kunna njuta av en strålande sommar som gett perfekta möjligheter till hemmasemester med sol och bad. Vädret var hyfsat stabilt och bjöd på temperaturer över det normala.

Men annat är det hittills i augusti månad. Hittills denna månad ligger temperaturen klart under vad temperaturerna i augusti månad brukar ligga på, enligt SMHI:s referensperiod 1991-2020.

Som går att utläsa av SHMI:s karta ligger större delen av landet omkring 1-2 grader under det normala för samma period i augusti de senaste 30 åren, där delar av Skåne, Halland, Småland, Östergötland och norr om Vänern uppvisar de kallaste relativa värdena.

Enligt SMHI kan dock avvikelserna minska relativt sett om den låga temperaturen i grader mätt kvarstår månaden ut, då augusti oftast är kallare mot slutet av månaden jämfört med början.

Sverker Häggström på SMHI förklarar:

– Skulle andra halvan av augusti fortsätta på samma sätt, alltså ha samma avvikelse i gradtal som fram till 16 augusti skulle de kalla avvikelserna krympa ihop litegrann eftersom normalvärdet för hela augusti blir lite lägre.

Men det är ovanligt kallt fram till 16 augusti?

– Ja, precis.

Samtidigt använder sig SMHI av två olika referensperioder. De beskriver det så här:

För att beskriva dagens klimat använder SMHI enligt WMO:s riktlinjer normalperioden 1991-2020. När klimatförändringen studeras använder SMHI referensnormalperioden 1961-1990.

Sverker Häggström förklarar igen:

– Egentligen skulle man vilja jämföra med en helt förindustriell period, helt utan fossila utsläpp, men då skulle man behöva gå tillbaka till 1800-talet. Det är Världsmeteorologiorganisationen (WMO) som har rekommenderar 1961-90 som referensperiod för klimatstudier. Det är helt enkelt av nödvändighet där hela världen ska hänga med och använda samma period och samtidigt ha data tillgängligt. Då går det inte att gå tillbaka längre än så, för de flesta i alla fall.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Redaktionen

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Stötta Samnytt
Etablissemanget försöker strypa vår ekonomi. Vill du fortsätta läsa Samnytt?
Bli då prenumerant för endast 19 kronor första månaden!