På Kvarngården i Ingelstad blir det rejält varmt när solen ligger på och temperaturen inomhus kryper uppemot 30-strecket. Trots att både boende och personal lider av värmen är det åldringarna själva som får betala ifall markiser ska installeras.

Efter att personalen larmat om värmen på Kvarngårdens särskilda boende har man fått protokoll för att notera temperaturen. I en lägenhet har det enligt personalens anteckningar varit 28 grader flera eftermiddagar under en vecka i juli.

LÄS ÄVEN: Nekas lättöl på äldreboende: ”Strider mot lagen och klimatmål”

– Det är inte humant tycker jag. Vi skulle vilja ha markiser så att det skulle dämpa värmen inomhus, säger skyddsombud Carina Arnoldsson till statstelevisionen.

Såväl personalens arbetsmiljö som de äldres mående påverkas negativt av värmen och i första hand vill man ha markiser i anslutning till gemensamma utrymmen och på uteplatsen. Man har köpt in portabel luftkonditionering och parasoller men det inte tillräckligt.

Höjd hyra

Enligt Vidingehem, som äger fastigheten, skulle installation av markis höja hyran.

LÄS ÄVEN: Kommun måste spara och sänker värmen på äldreboende – anger invandringen som skäl

En av de boende som skulle vilja ha markiser på sin lägenhet är 91-åriga Linnéa Johannesson.

– Ja, det är klart att bra är det ju. Men jag har inte så hemskt mycket pengar att röra mig med, säger hon till SVT Småland.