strandhäll villa

Svensk Fastighetsförmedling

Ekonomi

Trots omvärldsläget – bostadspriserna fortsätter uppåt

Publicerad 4/8/2022
Annons

Krig och inflation påverkar inte bostadspriserna som fortsätter öka, inte ännu i alla fall. Det visar nya siffror från Svensk mäklarstatistik.

Under mars ökade priserna på både bostadsrätter och villor med en procent. Prisutvecklingen på årsbasis ligger nu på sju procent för bostadsrätter och tio procent för villor. Antalet sålda bostäder under årets första kvartal var lägre än 2021 men högre än 2020.

När det gäller bostadsrätter låg priserna i centrala Stockholm oförändrade medan de ökade i övriga redovisade områden. Prisutvecklingen på årsbasis varierar mellan fem och tolv procent där det lägre värdet gäller Stor-Göteborg och det högre centrala Stockholm.

De största prisökningarna på årsbasis bland länen finns i Västerbotten med 15 procent följt av Dalarna på 14 procent och Västernorrland på 13 procent.

Villor

Avseende villor ökade priserna i Stor-Malmö med två procent medan ökningen i Stor-Stockholm och Stor-Göteborg blev en procent. Prisutvecklingen på årsbasis är nu åtta procent i Stor-Malmö och tio procent i Stor-Stockholm och Stor-Göteborg.

De största prisökningarna på årsbasis bland länen finns i Västerbotten med 17 procent följt av Värmland, Norrbotten, Södermanland och Gotland som alla ligger på 15 procent.

Oförändrade priser andra kvartalet

Under mars såldes drygt 1 100 färre bostäder jämfört med förra året men drygt 3 000 fler än 2020.

– Höga el- och bensinpriser, minskad köpkraft på grund av inflation och som svar på det stigande räntor har ännu inte fått effekt på prisutvecklingen. En majoritet av Mäklarsamfundets medlemmar tror på oförändrade priser under det andra kvartalet, och en fjärdedel tror att villapriserna kan fortsätta stiga. Att utbudet på framför allt villor, men även större bostadsrätter är så lågt är en starkt bidragande orsak till det, säger Björn Wellhagen, VD Mäklarsamfundet.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
590Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons