I en intervju kommenterar justitieminister Morgan Johansson (S) regeringens misslyckande med skjutningarna som tvärt emot löftena fortsätter att öka. Han ser också muslimpartiet Nyans, som kan ta tusentals röster från Socialdemokraterna i valet, som något ”extremt farligt”.

Antalet dödsskjutningar ligger hittills i år på nya rekordnivåer och Socialdemokraterna har fått se ännu ett löfte gå om intet. Trots misslyckandet fortsätter Morgan Johansson att hävda att man är på rätt väg och inte bara ska titta på antalet skjutningar.

– Inte när man ser på siffrorna. Det är helt uppenbart så att det finns väldigt mycket mer kvar att göra. Det vi gjort under de här åren är att vi skärpt straffen på i så gott som alla de här brotten man begår. Och vi har förstärkt polisens resurser så att man kan ta fler som begår de här brotten. Nu har vi rekordmånga i häkten och på anstalter. Över 7 000 frihetsberövade, säger Morgan Johansson.

LÄS ÄVEN: Justitieministern försökte dölja Twitterattack mot Ebba Busch

Samtidigt medger han att ”problemet har varit mycket mer djupgående än vad många trott”. Han tycker heller inte att folk bör oroa sig alltför mycket.

– Man ser ju hur skjutningarna fortsätter, när man var och varannan dag ser i sin mobiltelefon att det varit ytterligare en skjutning. Men när man börjar läsa om att polisen tar ytterligare kriminella och när skjutningarna väl minskar på den ort där man bor, då kan man ganska snabbt vända den känslan, säger han.

Mer socialdemokrati

Enligt Morgan Johansson är det ”klassisk socialdemokratisk välfärdspolitik” som ska lösa problemen.

– Det handlar om skola, socialtjänst och fritidsverksamhet. Riktat till de utsatta områdena, säger han.

Hotet från Nyans

I valet om några månader riskerar Socialdemokraterna att tappa röster till muslimpartiet Nyans, ett parti Johansson ser som ett hot mot det öppna samhället.

– Det verkar vara ett parti som vill splittra och slå in en kil mellan muslimer och övriga samhället, och det tror jag är extremt farligt. Vi har totalt motsatt uppfattning. Vi måste ha en politik som håller samman oavsett vilken religion du tror på, säger han.

LÄS ÄVEN: Morgan Johansson (S) om korankravallerna: ”Paludan är ligist”

– Alla partier som syftar till att splittra samhället ska man vara oroade för. Sverigedemokraterna är ett annat parti som försöker slå in en kil mellan muslimer och resten av samhället, och det här partiet försöker med det fast från andra hållet.

Segerviss

Samtidigt är han övertygad om att Magdalena Andersson (S) kommer att förbli statsminister efter valet.

– Man kan knappt skilja på de här partierna till höger längre. M, KD och SD flyter ihop i en enda röra. Det är en radikaliserad höger som vi har att göra med, säger han.

– Vi kommer ta hem det här.