Förra veckan startades officiellt fackförbundet Arbetstagarna som utmanare till S-knutna LO. Samnytt har pratat med det nystartade fackförbundets ordförande Rickard Dahlin, som till vardags arbetar som lärare.
– Alla får vara med, men jag tror inte att akademisk rödvinsvänster är intresserad av oss, säger han.

För ett par veckor sedan valdes sverigedemokraten Ulf Karlström till posten som ordförande för en områdesgrupp inom IF Metall-klubben på SSAB i Luleå. IF Metalls förbundsstyrelse agerade blixtsnabbt, körde över de lokala medlemmarnas beslut, och sparkade Karlsson från hans uppdrag.

LÄS MER: Sverigedemokrat valdes till fackordförande – petas nu

Händelsen kommenterades av bland andra LO:s ordförande Susanna Gideonsson. Hon påpekade i en SVT-intervju att SD inte är ett parti som tror på ”alla människors lika värde” eftersom det inte säger nej till vinster i välfärden.

I en annan intervju hävdade hon att fackliga uppdrag för LO inte går att förena med engagemang i Sverigedemokraterna, eftersom SD, enligt henne, är ”löntagarfientligt och anti-fackligt”.

– Det går inte riktigt ihop, sade hon.

Startar konkurrerande fackförbund

Bara en vecka senare, i torsdags, lanserades det konkurrerande fackförbundet Arbetstagarna. Eller Svenska Arbetstagarförbundet som det officiellt heter.

Egentligen var det tänkt att det nya fackförbundet skulle lanseras lite längre fram, men processen skyndades på efter LO:s hårda markering mot människor med högeråsikter i allmänhet, och SD-sympatisörer i synnerhet.

– Vi fick snabba på den här processen. Vi hade tänkt starta lite längre fram, men vi kände att det är dags nu. Det behövs nog, förklarar ordföranden tillika läraren Rickard Dahlin för Samnytt.

Bakom Arbetstagarna står främst personer knutna till Mises-Institutet – en tankesmedja inspirerad av den österrikiske nationalekonomen Ludwig von Mises. Mises-Institutet står för libertarianska frihetsidéer som lyfter fram den självständiga individen och själväganderätt.

Faksimil

”Alla får vara med”

Rickard Dahlin berättar att alla är välkomna som medlemmar i Arbetstagarna.

– Alla får vara med, men jag tror inte att akademisk rödvinsvänster är intresserad av oss, säger han.

Han tror också att det nya fackförbundet främst kommer locka sverigedemokrater.

– Det handlar om att ge arbetare ett fackförbund som representrar dem och de frågor som de tycker är viktiga. Vi ser en utveckling där en ganska stor del av LO:s medlemmar inte sympatiserar med Socialdemokraterna och dessutom är sverigedemokrater. Så vi vill helt enkelt ge alla dem ett alternativ som vi anser är bättre. Vi har nog bättre markkontakt med vad arbetare tycker och tänker än Socialdemokraterna och LO har, förklarar Dahlin.

– Vi vill vara mer relevanta och billigare. Vilka frågor tycker vanligt arbetande folk är viktiga? Jag tror att om man frågar tiotusen arbetare så tycker de att elräkningen är viktigare än saker som socialism, feminism, mångkultur eller HBTQ-frågor.

Hundra medlemmar

Rickard Dahlin berättar att ett hundratal personer ansökte om att bli medlemmar i Arbetstagarna de första åtta timmarna efter lanseringen i torsdags. Hur många som är medlemmar under måndagen, när det hunnit gå en dryg helg sedan lanseringen, kan han däremot inte svara på.

2013 lanserades fackförbundet Löntagarna av SD-politikern Sven Pernils. Intresset för det var emellertid svalt, och förbundet lades ned efter ett år.

– SD-falangen inom arbetarrörelsen har växt vädligt kraftigt sedan dess. Och ju mer LO kategoriskt utesluter sverigedemokrater, pratar om sin värdegrund och att de inte accepterar vem som helst, poängterar Dahlin svävande och fortsätter:

– LO har gått ut med att sverigedemokrater inte är välkomna, då borde man gå ur. Desstom rör sig arbetare idag mer åt höger i ekonomiska frågor. Skatt på el, bensin, diesel, mat och så. Arbetare idag ser sig inte själva som socialister eller feminister. Då har man inte i LO att göra, och då är vi ett alternativ.

Anklagas för ”högerextremism”

Den Expo-knutna konspiracisten Jonathan Leman anklagar i en artikel i vänstertidningen ETC Arbetstagarna för att vara ”högerextremister” och för att vara en del av ”den rasideologiska miljön”.

– Det är ju skrattretande. Vi är vanligt folk som har vanliga liv och vanliga vänner från alla världens hörn, kommenterar Rickard Dahlin.

Bland annat påpekar Leman att en av medgrundarna av Arbetstagarna föreläst på ”Svenskarnas hus” i Älgarås i Töreboda kommun.

LÄS ÄVEN: ”Hedersbetygelse att motarbetas och svartmålas av Expo”

– Det kallas guilt by association. Bara för att man befinner sig på ett visst ställe så betyder inte det att det är rätt att stämplas som samma sak. Hans motivering har varit att om han blir inbuden att prata om österrikisk ekonomi, så tar han den chansen, säger Rickard Dahlin.