Trump: Putin hade aldrig invaderat om jag varit president
Foto: Ryan Johnson

Kort efter den ryska invasionen av Ukraina inatt kommenterade USA:s förre president Donald Trump händelsen i en intervju med Fox News. Han påstår bland annat att invasionen aldrig ägt rum om han fortfarande varit USA:s president.

Nej, Putin hade inte invaderat Ukraina om Trump fortfarande varit president. Det tror i alla fall inte Trump själv.

– Det här hade aldrig hänt om jag varit president, säger han till Fox News.

LÄS ÄVEN: Trump hintar om comeback i intervju: ”Ni kommer bli glada”

– Vissa frågar sig varför inte detta hände under föregående fyra år, under vår regering, och det gjorde inte det av väldigt goda skäl. En dag ska jag förklara varför, fortsätter han kryptiskt.

Nord Stream 2 och Afghanistan

Trumps analys av situationen är att byggandet av den ryska gasledningen Nord Stream 2, där Tyskland gjort sig allt mer beroende av rysk gas, samt USA:s katastrofala evakuering ur Afghanistan ledde till att Putin bestämde sig för att invadera.

– När han såg den fruktansvärda, svaga reträtten. Där militären evakuerades först. Där folk skadades och togs till fånga. När vi lämnade militär utrustning för 75, 85 miljarder dollar, säger Trump.

LÄS ÄVEN: Putins blixtattack mot Ukraina

– Det var när de såg det, som de började tänka att de skulle kunna genomföra invasionen.

Den förre presidenten passar i intervjun även på att ge en känga till sin efterträdare.

– Jag tror inte Biden bevakar läget, jag tror han sover nu, säger Trump.

Får medhåll från New York Times

Trump är inte ensam om att tro att han hade avskräckt Putin från att invadera Ukraina, om han fortfarande vore president. En liknande analys gör New York Times Vita huset-korrespondent Peter Baker.

Baker tror att Putin upplevde den förre presidenten som mer oberäknelig och möjligen ”tuffare” än Biden, och därför av den anledningen kan ha avstått från att agera i Ukraina.

– Det är en bra fråga om president Trump var så pass instabil att Putin inte visste hur han skulle reagera på något mer aggressivt i Ukraina, säger Peter Baker.

LÄS ÄVEN: Ukraina: Ryssland lider förluster

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mattias Albinsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Vill du slippa reklamen och samtidigt stötta Samnytt
Bli då prenumerant och välj annonsfritt eller om du hellre vill donera välj det alternativet!