Trump varnade när Merkel satte Europa i Putins grepp
Faksimil Youtube

I juli 2018 visade USA:s dåvarande president Donald Trump vid en Nato-konferens stort missnöje med Tysklands dåvarande förbundskansler Angela Merkel. Samtidigt som Merkel tog USA:s beskydd för givet, lät hon sitt land bli helt beroende av ryska naturtillgångar och riskerade därmed säkerheten för hela Europa.

Vid mötet, som leddes av Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, var Trump väldigt tydlig med att Merkel medvetet gjort sig beroende av Ryssland i och med upprättandet av Nord Stream 2. Att Merkels företrädare, den tidigare förbundskanslern Gerhard Schröder, dessutom är både styrelseordförande för projektet och god vän med Putin gör avtalet än mer suspekt, konstaterade Trump.

– Tyskland kommer nu betala åtskilliga miljarder dollar om året till Ryssland samtidigt som vi ska försvara dem mot Ryssland, säger Trump vid mötet.

Han frågar retoriskt: ”Varför ska ett Nato-land förses med energi från Ryssland?”. Trump konstaterar därefter att Tyskland, som har gjort sig av med både kärn- och kolkraftverk, nu är helt i händerna på Putin.

LÄS ÄVEN: Biden häver kärnkraftssanktionerna mot Iran

Biden lyfte restriktionerna

Stoltenberg sitter tyst med allvarsam blick under Trumps långa utläggning och försöker sig sedan på ett diplomatiskt svar.

– Nato består av 29 länder och ibland uppstår meningsskiljaktigheter. Gasledningen är en av de frågor där våra allierade är oense. Styrkan hos Nato är att vi trots våra skillnader alltid har kunnat enas bakom uppgiften att försvara varandra. Jag tror att de två världskrigen och kalla kriget har lärt oss att vi är starkare tillsammans än på egen hand, säger Stoltenberg.

– Hur kan vi stå enade när ett land köper sin energi från just det land vi ska försvara oss mot? Det enda som sker är att Ryssland berikas, konstaterar Trump.

I december 2019 undertecknade Trump en lag som införde sanktioner mot alla företag som hjälper Rysslands statsägda gasbolag, Gazprom, att slutföra Nord Stream 2. Beslutet fördömdes av såväl Ryssland som EU. I maj förra året lyfte USA:s nuvarande president, Joe Biden, alla sanktioner mot Nord Stream 2 under förevändningen att ”projektet ändå är så gott som färdigställt”. Samtidigt hävdade han att ”Vårt motstånd mot Nord Stream 2-rörledningen är orubbligt”, uppger NY Post.

Enligt avtal ska Nato-länder lägga minst 2 procent av BNP på försvarsbudgeten. Vid tidpunkten för mötet låg USA:s på 3,8 procent medan Tyskland endast avsatte 1,2 procent, något som Trump även tog upp.

Se Trumps utläggning nedan:

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Almgren

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.