Trumps Jerusalem-erkännande grundas i tidigare beslut av båda partierna och Obama

172 Shares

➤ KRÖNIKA Hysterin i Sverige över att Donald Trump nu tagit ”beslutet” att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad är grundad i okunskap om vilka som egentligen tagit beslutet i fråga flera gånger tidigare och att Trump nu endast formellt verkställde ett redan fattat beslut.

I denna krönika framlägger jag fakta i syfte att nyansera debatten – från känslor och okunskap till rationalitet och kunskap. Fakta i saken är att Trump har ett överväldigande stöd för Jerusalem-erkännandet från båda de politiska partierna i den amerikanska Kongressen samt från den före detta presidenten Barack Obama.

Donald Trumps erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad kommer inte som någon överraskning för den som är insatt i USA:s politik. Dessutom infriar erkännandet ett vallöfte.

”Beslutet” i fråga är faktiskt inte ens ett beslut utan endast en upprepning av flera tidigare beslut som fattats med överväldigande stöd av båda de politiska partierna och Barack Obama. Trump upprepade bara innehållet i en redan stiftad amerikansk lag, innehållet i en nylig senatsresolution, innehållet i båda de politiska partiernas officiella partiprogram och Brack Obamas vilja.

Tyvärr framkommer inte denna viktiga information i den faktaresistenta och känslomässiga svenska debatten som drivs av inkompetent media och deras okunniga utrikeskorrespondenter i USA.

Det Republikanska partiet har haft inskrivet i sitt partiprogram sedan långt innan Trump blandade sig i politiken att Jerusalem är Israels eviga huvudstad. Trumps erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad är alltså förankrat i hans eget partis officiella politik och partiprogram.

Även det Demokratiska partiet har Jerusalem inskrivet som Israels huvudstad i sina fyra senaste partiprogram, alltså sedan långt innan Trump hoppade in i politiken. Trumps erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad är alltså förankrat även i hans motståndarpartis officiella politik och partiprogram.

Presidentkandidat Barack Obama underströk redan 2008 kraftfullt under ett tal inför omvärlden att Jerusalem måste vara Israels odelade huvudstad. Innan presidentvalet 2012 underströk Barack Obama vikten i att inkludera erkännandet av Jerusalem som Israels huvudstad i det Demokratiska partiets partiprogram. Trumps erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad är alltså förankrat i den vänsterliberale före detta presidentens Barack Obamas vilja.

Den amerikanska Kongressen stiftade en lag redan 1995 vars syfte var att flytta amerikanska ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem. Lagen i fråga erkände även Jerusalem som Israels huvudstad. Lagen fick överväldigande stöd av båda partierna, både i Senaten och Representanthuset. Dåvarande presidenten Bill Clinton gick dock emot den amerikanska folkviljan och vägrade verkställa lagen. Trumps erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad är alltså förankrat i en redan av Kongressen stiftad lag.

Så sent som i juni 2017 röstade den amerikanska Senaten 90-0 (tio senatorer avstod av olika anledningar) till fördel för en resolution om att Jerusalem är Israels huvudstad. Trumps erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad är alltså förankrat i en nyligen framröstad resolution i Senaten med enhälligt stöd av både det Republikanska och Demokratiska partiet.

Det bör tilläggas att några av samma demokratiska senatorer, däribland Diane Feinstein och Bernie Sanders, som röstade ja till resolutionen i somras nu helt plötsligt motsätter sig Trumps erkännande av precis samma resolution de lade sin ja-röst på. Feinstein röstade även ja till Kongresslagen 1995 kan tilläggas.

Kontentan är att Trump egentligen inte tog ett oväntat beslut – eller egentligen ens ett beslut överhuvudtaget – i frågan, utan agerade precis så som både det Republikanska och det Demokratiska partiet samt Barack Obama sedan 1995 har önskat.

172 Shares
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.