Nu kommer regeringen med nyheten att tullen ska få befogenheter att kontrollera och stoppa misstänkta fordon och personer som är på väg ut ur landet. Det har efterfrågats under lång tid men det är först nu som regeringen säger att det ska ske. Många reagerar kritiskt på att det ännu inte är gjort.

Beskedet kommer som ett svar på en rapport som polisen, Tullverket och Kustbevakningen lämnat in till inrikesministern. Den berättar om hur ett par års förstärkt samarbete för att hantera internationella brottsnätverk har fungerat men inte för vissa områden.

– Sverige är som en öppen butik, det är bara att gå in och hämta vad man vill ha”, sa en av polisens spanare till FPlus.

Polisen, Tullverket och Kustbevakningen vill nu ha ökade befogenheter för tullen så de kan stoppa misstänkt gods som är på väg ut ur landet.

– Vi ser att bostadsinbrott och båtrelaterade stölder minskar. Däremot ser vi inte samma positiva utveckling när det gäller inbrott i fritidshus och stölder av bildelar, säger Mats Löfving, som är chef för polisens Nationella operativa avdelning (Noa) till SVT.

– Det har funnits en stor frustration inte minst från allmänheten, men även från våra anställda, att tullen inte kan ingripa om vi ser misstänkt stöldgods. Därför tycker jag att det är väldigt bra att vi nu ska få befogenheter att göra det, säger Fredrik Holmberg, som är vikarierande generaldirektör på Tullverket.

SD lade förslag redan 2016

Ett liknande förslag lade Kent Ekeroth (SD) redan hösten 2016. I en motion kallad Ökade befogenheter för rättsväsendet återfinns under punkt 9.3 följande skrivelse:

Under spaning efter smuggling av narkotika, vapen och andra förbjudna varor kommer Tullverket ofta i kontakt med misstänkt stöldgods som är på väg att föras ut ur Sverige. Men tullen får inte kvarhålla gods eller transportörer i väntan på polis. De måste stillatigande se på medan misstänkta och deras förmodade stöldgods kör ombord på fartyg som lämnar landet utan vidare granskning [..]

De svenska lagar och EU-regler som reglerar vad tullen får göra har haft fokus på att tullen inte ska utgöra försvårande handelshinder mellan medlemsstaterna. Kriminalitet har inte prioriterats.

Vi anser dock att Tullverkets främsta uppgift är brottsbekämpning, vilket även deras verksamhet idag indikerar där en majoritet av dess resurser ägnas åt brottsbekämpning.

Vi anser att Tullverket ska få befogenheter att stoppa, beslagta och hålla kvar gods eller transportörer i väntan på överlämnande till polis. Regeringen ska skyndsamt återkomma med ett lagförslag för detta ändamål.

För kritik för att vara senfärdiga

På sociala medier kritiseras regeringen för att vara sist på bollen.

En person undrar helt enkelt ”varför i hela friden” inte detta redan är gjort.

En annan hånar deras senfärdighet med att de försovit sig:

Ytterligare en poängterar att regeringen är ”sist på bollen”.