rosengard centrum

Rosengård centrum. Foto: Mangan2002.

Inrikes

Tullens röntgenlastbil fastnade under gångbro vid spaningsuppdrag i Rosengård

Publicerad 1/30/2020
Annons

Omkring klockan 11 på onsdagsförmiddagen körde en lastbil från tullen fast under en bro i det hårt kriminellt belastade bostadsområdet Rosengård i Malmö, där man var på spaning efter smuggelgods. Både lastbilen och bron ska ha tagit skada.

Lastbilen skulle köra under en gångbro på von Lingens väg klockan 10:45 men visade sig vara för hög för att ta sig förbi, rapporterar Sydsvenskan. I stället kilades lastbilen fast i undersidan av bron.

– Jag cyklade förbi på väg ner mot stan och fick se tullens lastbil sitta fast under bron. Det är synd om dem, den ser ut att vara ganska trasig. Bilen är söndertryckt med dörrarna öppna och man kan se att datorerna där inne hänger löst, berättar Andreas Jentsch som bevittnade händelsen, till tidningen.

Sverige har totalt tre likadana röntgenlastbilar – men nu är en av dem alltså trasig. På Tullverkets hemsida skriver man att det är en ”hypermodern” utrustning som används för att upptäcka dolt smuggelgods som gömts i personbilar, lastbilar och järnvägscontainrar.

Användes i Operation Rimfrost

Anledningen till att röntgenlastbilen befann sig i Rosengård är att den har använts i polisens specialprojekt Operation Rimfrost mot den organiserade gängkriminaliteten. De senaste dagarna har fordonet bland annat används i Rosengård.

– Jag kan bekräfta att det är vår bil. Däremot så tror vi inte att det kommer att ha någon större påverkan på lång sikt för vi har två bilar till. Nu gäller det att vi tillsammans med serviceföretaget tar reda på vilken skada som skett men det är ju en framtida fråga, säger Erika Karlsson, presstalesperson på Tullverket.

Patric Fors på polisens ledningscentral uppger att även bron har kommit till skada i olyckan. Lastbilschauffören fördes till sjukhus men enligt polisen ska personskadorna inte ha varit av det allvarligare slaget.

Det framgår inte huruvida orsaken till olyckan är att bron varit felskyltad eller om chauffören varit ouppmärksam alternativt haft felaktiga uppgifter om fordonets höjd.

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1046Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons