Polisens insatsstyrka slog lördagen den 27:e februari till mot en jaktstuga utanför Orsa i Dalarna. På platsen fanns ett jaktlag i färd med att placera ut saltstenar och iordningställa älgpass.

Jaktlaget träffas någon helg per år för att förbereda inför jaktsäsongen och övernattar då i stugan. Under dagarna sätter de ut saltstenar och iordningställer älgpass.

Vid tiotiden på lördagsförmiddagen var två av jaktkompisarna ute på skoter på väg mot ett älgpass. Plötsligt anländer skoterburna insatspoliser och en helikopter, sammanlagt en styrka på mellan 12-15 man.

Brottades ner av polisen

– Poliserna brottade ner mig i diket. Brutalt och väldigt aggressivt, de gick in som om de väntade att vi skulle skjuta dem. De körde en från insatsstyrkan som hoppade på mig, säger en av männen till Dalarnas Tidningar.

De två männen visiterades och deras skotrar genomsöktes. När mannen som brottats ner frågade polisen vad det hela handlade om fick han svaret ”rutinmässig nykterhetskontroll”, varefter han fick genomgå ett nykterhetstest. När poliserna hävdade att testet var positivt, insisterade mannen på att få blåsa igen. Det skulle han få göra senare, på polisstationen.

Därefter flög helikoptern iväg i riktning mot jaktstugan.

– Vi hörde helikoptern och såg poliser komma smygande från alla håll. Två vanliga poliser knackade på och frågade vad vi gjorde, om vi hade vapen i stugan. Nej, svarade vi, berättar en annan av jägarna för Jaktjournalen.

”Så jävla kränkande”

Han beskriver hur polis sedan genomsökte både stugan och deras bilar. Därefter fördes mannen som brottats ner till polisstationen i Mora. Mannen hade haft med sin hund till jaktstugan men den ville polisen inte låta följa med. ”När vi åkte sprang hunden efter polisbilen så långt den orkade”, berättar han.

På stationen fick han göra det utlovade andra alkoholtestet, som visade att han var nykter. Då slog sig poliserna till ro och ”betedde sig som om allt vore normalt”, säger mannen.

– Det var så jävla kränkande. Just att de hade bestämt sig för att vi var skyldiga när de går in med sånt övervåld. Det kändes som på film när de skickade ner folk med helikopter, säger han.

LÄS ÄVEN: Åtalad för jaktbrott får stort stöd av allmänheten

Insatsen kritiseras

Ulf Berg, ordförande i Jägareförbundet i Dalarna och själv före detta polis, är djupt kritisk mot insatsen.

– Helt plötsligt känns det som att jägare bedöms vara i samma kategori som terrorister, säger han till Jaktjournalen.

Berg påpekar att jägare normalt sett bedöms som mer omdömesgilla än många andra, då det är en förutsättning för att över huvud taget få inneha vapenlicens. Han menar att händelsen är typisk för hur det blir när någon ”får för sig någonting på central nivå och tror att jägare är bovar och banditer”.

– Jag tycker att man tagit i för mycket. Det är en sak om du bedömer att det finns inblandade med psykisk sjukdom, missbruksproblematik och vapen med i bilden, då får man göra en bedömning. Historiskt tror jag inte att det hänt överhuvudtaget att ett jaktlag börjat skjuta på polisen, säger han.

Polisen bekräftar insatsen men är förtegen om anledningen till dess omfattning och våldsamhet.

– Vi har varit där med en resurs och vår information håller vi för oss själva i det här fallet, säger Kenneth Johanesson presstalesperson för Region Bergslagen, enligt Svensk Jakt.