Intresset bland turister har ökat kraftigt för det kontroversiella ”land art”-konsverket Nimis uppfört av den för sina rondellhundar i skepnad av profeten Muhammed än mer uppmärksammade och dödsfatwa-drabbade konstnären Lars Vilks.

Verket vid stranden av Kullaberg nära Arild är byggt av drivved och trädgrenar och var ett långtidsprojekt för Vilks som pågick i ett drygt decennium mellan 1980 och 1992. Eftersom konstnären saknade bygglov och dessutom i ett område som är klassat som naturreservat har installationen i omgångar hotats av rivning men står än så länge kvar.

Platsen är svårtillgänglig och förvaltningen i Kullaberg är bekymrade över det ökade intresset bland turister att besöka verket.  Jimena Castillo, som är projektsamordnare, beskriver i en kommentar till SVT situationen som ”kaotisk” och oroar sig särskilt för att barnfamiljer som försöker ta sig ända ned till Nimis ska råka ut för olyckor.

Bara under förra veckan var det 5 000 bilar som parkerade ovanför verket, avsevärt fler än vad parkeringsplatsen är dimensionerad för, vilket enligt Per-Inge Persson, som arbetar på naturvårdsförvaltningen i Kullaberg, skapar framkomlighetsproblem. Det är trots coronatider en ökning med 1 300 fordon jämfört med samma vecka förra året.

I syfte att mildra kaoset har förvaltningen stationerat ut parkeringsvakter på platsen. Turistpeaken för Nimis brukar vara i cirka åtta veckor på sommaren och intresset för att besöka Vilks verk ökar för varje år.

Lever under dödshot efter rondellhundsteckningar

Intresset för Vilks som konstnär exploderade 2007 efter att han i tidningen Nerikes Allehanda fått en teckning föreställande den muslimska profeten Muhammed som rondellhund publicerad. Konstnären lyckades med bilden reta upp stora delar av den muslimska världen och lever sedan dess under dödshot i form av en fatwa och skyddas dygnet runt av Säpo.

Rädslan för att förarga muslimer och ådra sig muslimskt våld är så stark att nästan inga svenska medier vågar publicera rondellhundsbilderna, och trots att dessa är centrala verk i Vilks produktion går de inte heller att se på Wikipedias sida om konstnären eller ens den sida som handlar specifikt om dessa verk.

authorimage