Turkiet ställer krav direkt: Begär krigsförbrytarmoderat utlämnad
Montage: Ensonhaver

Omedelbart efter att Turkiet, Sverige och Finland skrivit på en gemensam överenskommelse om att bekämpa kurdiska extremister, förnyar Turkiet nu sitt krav på att ett antal personer som gömmer sig i Sverige ska utlämnas dit.

Den turkiska nyhetssajten Ensonhaber publicerade under tisdagskvällen, timmar efter att avtalet skrivits på, en lista med sammanlagt fyrtio namn som turkarna vill se utlämnade. Listan uppges vara framtagen av landets justitiedepartement.

De flesta namnen på listan, 31 stycken, är på individer som misstänks uppehålla sig i Sverige. Nio av dem begärs istället utlämnade från Finland.

Totalt ska det röra sig om 33 individer som Turkiet vill se utlämnade från Sverige, och tolv från Finland. Alla namnen har emellertid inte offentliggjorts.

Begär moderat politiker utlämnad

Turkiet pekar sammanlagt ut tio personer knutna till PKK som de vill att Sverige utlämnar. Antalet sammanfaller med det ”tiotal” personer med anknytning till PKK som Säkerhetspolisen i Sverige uppgett att de har på en lista.

En av dem Turkiet vill att Sverige utlämnar är den moderate kommunpolitikern Cemil Aygan i Tingsryd. Samnytt avslöjade förra månaden att Aygan är en krigsförbrytare som gömmer sig under falskt namn i Sverige. I hemlandet är han även känd som Aziz Turan och han har själv erkänt delaktighet i ett stort antal politiska mord.

LÄS MER: AVSLÖJAR: M-politikern som vill se Paludan död är krigsförbrytare – deltog vid politiska mord

Turkiska myndigheter har försökt få Aziz Turan utlämnad sedan 2007, men Sverige har vägrat. Istället har han fått asyl och skyddade personuppgifter. Däremot har han nekats svenskt medborgarskap på grund av sin bakgrund.

Gülenrörelsen och kommunister

Tio av dem Turkiet vill att Sverige utlämnar påstås tillhöra den så kallade Gülenrörelsen, eller Fethullisternas Terrororganisation (FETO) som den turkiska regeringen kallar den. Rörelsen leds av den 81-årige muslimske predikanten Fethullah Gülen som lever i exil i USA.

Huruvida Fethullah Gülen utgör ett reellt hot eller inte är omdebatterat, men Gülenrörelsen och dess miljoner anhängare har ansetts problematisk sedan innan Erdogan kom till makten.

På listan över dem Turkiet vill se utlämnade finns även fem påstådda kommunistiska extremister och sex personer som pekas ut som kriminella och skyldiga till sådant som bedrägeri, narkotikabrott, mord och vapensmuggling.

”Utvisar aldrig svenska medborgare”

Statsminister Magdalena Andersson (S) säger till journalister på plats i Madrid att Sverige kommer leva upp till överenskommelsen med Turkiet, men att man inte kan lova att alla dem Turkiet vill ha utlämnade kommer att utlämnas.

– Vi utvisar aldrig svenska medborgare. Vi följer svensk lagstiftning och internationell rätt. Ägnar man sig inte åt terroristverksamet, så behöver man inte vara orolig, säger hon men tillägger:

– Det handlar helt om vad Turkiet har för information kring de personerna. Men är det sådan information, som granskas av svenska myndigheter som gör att de här personerna enligt svensk lagstiftning ska utvisas, då kommer det naturligtvis att ske.

Dessa vill Turkiet ha utlämnade

PKK
Derdiye Kül
Nuray Sen
Cahide Adsay
Aysen Alhan
Mehmet Sirac Bilgin
Mehmet Filiz
Ismet Kayhan
Halef Tak
Aziz Turan
Ragip Zarakolu

Gülenrörelsen (FETÖ)
Alperen Melikhan Dogan
Orhan Er
Ramazan Faruk Güzel
Bülent Kenes
Levent Kenez
Murat Cetiner
Harun Tokak
Yilmaz Aytan
Sami Yavuz
Sinan Sarac

TKP-ML/TIKKO
Nermin Candan
Mustafa Candan
Musa Dogan

DHKP-C
Serkan Meric

THKP-C
Hamza Yalcin

Kriminella
Okan Kale
Dede Tas
Arslan Senol
Abdurrahman Akus
Idris Akus Ibrahim Akus
Mehmet Turgay

Från Finland
Sultan Aktepe
Sezgin Cirik
Burcu Ser
Osman Yagmur
Tekin Willekli
Mehmet Demir
Adil Erol
Abdulkadir Yilmaz
Zeynel Abidin Karadis

LÄS ÄVEN: Här är HELA avtalet med Erdogan – Sverige lovar bekämpa kurder

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mattias Albinsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.