pang

Faksimil Twitter / Instagram

Inrikes

Tusen kriminella identifierade i Sverige via chattapp

Publicerad 12/22/2021
Annons

Efter att svensk polis fått tillgång till information om grovt kriminella som använt sig av en krypterad chattapp har man kunnat identifiera omkring tusen personer i Sverige.

Mängden data från chattappen Sky ska vara enorm och större än informationen från de hackade kommunikationstjänsterna Encrochat och Anom tillsammans.

– Det får stor betydelse för hur vi jobbar med att upptäcka brott och i många fall kommer det kunna användas som bevisning i domstol, säger Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten vid polisens nationella operativa avdelning, till statsradion.

Att den krypterade datan kunde knäckas är ett resultat av ett samarbete mellan Nederländerna, Frankrike och Belgien. Svensk polis var inte med i arbetet men har fått ta del av information som bedöms höra hit.

Tusen konton

Enligt polisen rör sig om närmare tusen konton som är kopplade till personer ”med betydelse för brottslighet i Sverige”. Materialet analyseras nu och har redan lett till frihetsberövanden för olika våldsbrott.

– Vi ser återigen att vi har nytta av vårt internationella samarbete. Utöver att det kan komma att utgöra bevisning i utredningar är det värdefull information i polisens underrättelsearbete som rör den organiserade brottsligheten, säger Linda H Staaf i ett pressmeddelande.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
584Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons