Lösenord som använts av tusentals myndighetstoppar, riksdagsledamöter och andra toppolitiker har läckt. Det uppmärksammas i en tråd på diskussionsforumet Flashback. Samnytt har kontaktat flera av de drabbade, och kan verifiera att läckan är äkta.
”Stort tack för att du uppmärksammade mig på detta”, skriver den liberale riksdagsledamoten Fredrik Malm, en av de drabbade, till Samnytt.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) loggar in med lösenordet ”nyborjare”, Mona Sahlin föredrog under sin tid som riksdagsledamot ”consumingdeath”, medan den liberale riksagsledamoten Fredrik Malm loggade in med ”liberalism”.

De tre svenska toppolitikerna är bara ett fåtal av sammanlagt över åtta miljarder användarnamn och lösenord från olika dataläckor från hackerattacker som publicerats på sajten Leak Peek.

Omkring 500 personer med riksdagen.se-adresser, såväl nuvarande som tidigare riksdagsledamöter och tjänstemän, finns bland de drabbade. Hundratals e-postadresser som kan knytas till riksdagspartiernas domäner, liksom drygt 250 adresser på polismyndighetens domän polisen.se finns med i läckan.

Till och med lösenord knutna till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) samt Säkerhetspolisen finns med.

Sexkontaktsajt

Många av de läckta lösenorden är mer än tio år gamla, även om ett flertal av dem fortfarande fungerar att logga in med. De läckta lösenorden kommer i de flesta fall från gamla hackerattacker riktade mot sajter som Disqus, BloggToppen och LinkedIn – sajter som används flitigt av politiker för att kommunicera med sina väljare.

En stor andel av politikerna är även medlemmar på kontaktsajten Badoo, och några på den mer renodlade sexkontaktsidan AdultFriendFinder.

Det är inte bara vissa av sidorna som politikerna är medlemmar på som sticker ut, utan även många av lösenorden. En vänsterpartist loggar exempelvis in med lösenordet ”marx1917”, en socialdemokratisk före detta riksdagsledamot loggar in med ”porno” och en högt uppsatt SD-politiker har ”karl1718” som lösenord – året då Karl XII dog.

Många av politikerna har dessutom lösenord som är väldigt lätta att knäcka – som sitt för- eller efternamn.

”Stort tack”

Samnytt har kontaktat flera av de svenskar som finns med i lösenordsläckan. En av dem är den liberale riksdagsledamoten Fredrik Malm som via mejl bekräftar att hans lösenord på LinkedIn – ”liberalism” – var hans riktiga lösenord.

”Kontot stängt nu, registrerades tydligen 2007. Men stort tack för att du uppmärksammade mig på detta”, skriver Fredrik Malm i sitt mejl.

Samnytt har även sökt Peter Hultqvist och Mona Sahlin med anledning av deras lösenordsval.