netflix-palme-engstrom
Inrikes

TV-serie som pekar ut Stig Engström som Palmes mördare kan fällas för brott

Publicerad 1/14/2022
Annons

Åklagare inleder förundersökning om förtal av avliden mot NetFlix-serien ’Den osannolike mördaren’. Engströms ex-fru som en av flera som anmält dramatiseringen kallar den för ”en ärekränkning”.

I juni år meddelade chefsåklagare Krister Petersson att utredningen av Palmemordet läggs ned efter 35 år. Samtidigt pekades ”Skandiamannen” Stig Engström ut som den trolige mördaren.

Utpekandet väckte kritik och Krister Petersson blev föremål för förundersökning om brottet förtal av avliden – Engström avled år 2000. JO-utredningen lades dock senare ned.

LÄS MER: Chefsåklagare utreds av JO efter kritiserat utpekande av Olof Palmes mördare

I en dramaserie som förra året hade premiär på NetFlix med Robert Gustafsson i huvudrollen pekas på samma sätt Engström ut som Palmes mördare. Serien har dragit på sig flera anmälningar och nu meddelar kammaråklagare Zilla Hirsch att hon inleder en förundersökning.

Bland de som anmält återfinns bland annat Engströms ex-fru som kallat TV-serien för en ”ärekränkning” av hennes avlidne make. Hon välkomnar dagens besked:

– Det anser jag är åklagarens skyldighet. Jag ser det som positivt och hoppas att det blir något av det. Det som har skett är ärekränkning anser jag och många med mig. Det står jag för, säger hon i en kommentar till statstelevisionen.

Anmälan också från anhörig till annan utpekad

En anmälning kommer från dottern till den person som i Palmeutredningen kallats ”Vapensamlaren” och från vilken Engström enligt en teori ska ha fått mordvapnet. I dramatiseringen har denne getts det fiktiva namnet Harry Levin och spelas av Magnus Krepper.

Enligt åklagaren föreligger inte tillräckliga skäl att utreda brott i den delen, däremot när det gäller utpekandet av Engström som Palmes mördare:

– På de uppgifterna menar jag att det finns anledning att anta att det kan röra sig om förtal av avliden, säger kammaråklagare Zilla Hirsch till statstelevisionen.

En av nötterna för åklagaren att knäcka är vem eller vilka som ska anses ansvariga, ställas inför rätta och eventuellt fällas om saken tas vidare till domstol. Det går inte att åtala NetFlix eller produktionsbolaget som gjort serien, Hirsch måste kunna påvisa att enskilda personer på det ena, andra eller båda företagen bär ansvaret.

NetFlix försvarar produktionen

Netflix vill i nuläget inte kommentera att man blir föremål för brottsutredning. Kritik om förtal av avliden har riktats mot produktionen i ett tidigare skede och då försvarade sig streamingtjänsten så här:

Att dramatisera en teori kopplad till ett av Sveriges största nationella trauman är utmanande – och vi har respekt för att den bild som målas upp av vissa av karaktärerna inte delas av alla. Serien är inspirerad av en redan existerande berättelse, boken ”Den osannolika mördaren: Skandiamannen och mordet på Olof Palme” av Thomas Pettersson och gör inte anspråk på att presentera en lösning på fallet – något som också tydliggörs i samband med varje avsnitt.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
432Regeringen lovade sänka skatten – höjde i stället med 30 procent
Annons