I ett för kanalen ovanligt rubricerat inslag konstaterar TV4 att det är dyrt för skattebetalarna att husera flyktingar i landet. Tidigare har det inte varit ovanligt i kanalen med så kallade snyftreportage där afghanska män framställts som barn. Men nu, när mottagandet handlar om ukrainska kvinnor, barn och åldringar lyfter TV4 kostnaderna.

Under massmigrationen 2015 när tusentals afghaner, främst unga män, tog sig till Sverige kunde endast en procent av dem styrka sin identitet med ett pass, enligt SvD. Detta till trots kämpade många politiker och massmedia med näbbar och klor för att så många som möjligt skulle beredas plats, utbildning och försörjning bekostad av svenska skattebetalare, som nu några år senare fått se sin egen pensionsålder höjas.

Åtskilliga ömmande så kallade snyftreportage publicerades där till synes vuxna män beskrevs och behandlades som barn – reportage som i folkmun bland annat gav upphov till begreppet ”skäggbarn”. Senare fick hela 78 procent av afghanerna sin ålder uppskriven till 18 år av Migrationsverket, enligt Expressen.

LÄS ÄVEN: Detta är de 9 000 ’ensamkommande’ utan asylskäl som får stanna

Kritik har avfärdats som rasism

När tidsfristen för uppehållstillstånden för många av afghanerna var på väg att löpa ut forcerades en lagändring fram för att ge dem ”en ny chans”. Den så kallade gymnasielagen röstades igenom av riksdagen under kraftiga protester, framför allt från Sverigedemokraterna, men även skarp kritik från Lagrådet.

Röster som varnade för riskerna med att släppa in ett stort antal oidentifierade män från en främmande och problematisk kultur eller som påtalade de omfattande kostnaderna åtagandet skulle innebära, avfärdades av mainstreammedia, däribland TV, som rasism.

LÄS ÄVEN: SR kampanjar för asylsökande afghaner – ”Jag kan inte återvända”

”Miljardnota för ukrainska flyktingar”

Nu plötsligt verkar något ha hänt. TV4 rapporterar om negativa ekonomiska konsekvenser av att husera flyktingar i landet. Det är dock inte kostnaderna för de afghanska männen som problematiseras utan för de kvinnor, barn och gamla som kommit på grund av Rysslands invasion av Ukraina. ”Miljardnota när ukrainska flyktingar blir kvar längre än väntat”, lyder kanalens rubrik.

I det på ovanligt sätt rubricerade inslaget berättar en ukrainsk kvinna, på en blandning av svenska och engelska, att hon redan lyckats skaffa sig både arbete och vänner i landet. Reportern konstaterar även att antalet flyktingar från Ukraina minskat under de senaste månaderna. Samnytt har tidigare uppmärksammat att många ukrainare oroar sig över den omfattande gängkriminaliteten i Sverige och därför hellre söker sig till andra länder när de flyr.

LÄS ÄVEN: Regeringen vill införa NY SKATT – ska finansiera upprustning av försvaret

Migrationsverket begär 7,5 miljarder extra

TV4:s reporter uppger att Migrationsverket kommer att behöva ett tillskott på 7,5 miljarder kronor för att täcka kostnaderna för de ukrainska flyktingarna i år, något han menar kommer innebära stigande samhällskostnader. Ett annat alternativ hade varit att omfördela och omprioritera, något som reportern väljer att inte nämna.

– Vi får väga de här önskningarna i budgeten mot andra önskningar från andra myndigheter, säger Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S), i inslaget.

Hur dilemmat ska lösas återstår att se. Det är idag fred i Afghanistan medan kriget i Ukraina fortgår.