Två åtalas för hot mot Per Bolund
Foto: Miljöpartiet/Polisen

Två män åtalas för att, oberoende av varandra, ha hotat Miljöpartiets språkrör Per Bolund. Det framgår av handlingar från rättsväsendet.

Den ene åtalade är en 63-årig man bosatt i Olofström i Blekinge. Den andre en 39-årig man i Uppsala. Männen åtalas i Blekinge respektive Uppsala tingsrätt.

”Dingla utanför Rosenbad”

63-åringen skrev i oktober förra året ett inlägg på Twitter riktat till Bolund. ”Att nån kommer att sätta en kula i din märkliga skalle är bara en tidsfråga”, skrev han.

Bakgrunden var att språkröret i ett Twitterutspel kallat de borgerliga partierna för ”blåbruna” för att de samarbetar med Sverigedemokraterna.

Knappt två veckor senare skrev 39-åringen en text om att Per Bolund skulle ”dingla utanför Rosenbad”. Inlägget, som skrevs i form av en kommentar på Per Bolunds Facebooksida, gjordes i samband med klimattoppmötet i Glasgow då Bolund krävde att ”de rika länderna” lägger mer pengar på så kallad ”klimatomställning”.

”En vacker dag så får ni betala och Per Bolund kommer att dingla utanför Rosenbad. Att ett parti i regeringsställning tillåts att föra en politik som är så förödande för majoriteten av landets invånare, det är sinnessjukt! Skäms på er och förbered er på folkets vrede, det ska göra ont att vara miljöpartist! Till slakt”, löd 39-åringens kommentar.

Nekar till brott

63-åringen vare sig erkänner eller förnekar brott och säger i polisförhör att han inte kommer ihåg inlägget om ”en kula i din märkliga skalle”.

39-åringen erkänner att han skrivit inlägget om att ”dingla utanför Rosenbad”, men nekar till att det skulle vara brottsligt.

Uppsalabon menar att texten handlar om att ”folket ser till att politikerna straffas för det de gjort men genom en demokratisk process”. Han säger också att uttrycket ”att dingla utanför Rosenbad” handlar om ”en metafor”, att Sverige inte har dödsstraff idag, men att det skulle kunna införas i framtiden.

63-åringen lever under ordnade omständigheter och är tidigare ostraffad medan 39-årigen tidigare två gånger dömts för narkotikabrott och varit föremål för utmätning från Kronofogden.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mattias Albinsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Vill du slippa reklamen och samtidigt stötta Samnytt
Bli då prenumerant och välj annonsfritt eller om du hellre vill donera välj det alternativet!