Skjutningarna i Sverige fortsätter och kräver allt fler oskyldiga offer. Ungefär kvart över åtta på lördagskvällen larmades polisen till Visättra i Flemingsberg söder om Stockholm. På platsen hittades två skottskadade barn.

Enligt uppgifter från polisen hade barnen varit ute och lekt i det brottstyngda och invandrardominerade området när skottlossningen inträffade. Den ene är i förskoleåldern och den andre i lågstadieåldern.

– De har träffats med skott i benen. Under natten var de inte livshotande skadade och jag har inte fått in några uppgifter om att läget har förvärrats, säger Helena Boström Thomas, polisens presstalesperson.

En stor polisinsats drogs igång. Under kvällen greps ett flertal personer och ytterligare gripanden gjordes under natten. Totalt är nu nio personer anhållna, samtliga skäligen misstänkta för grovt vållande till kroppsskada och grovt vapenbrott. Enligt uppgifter till Aftonbladet har även ytterligare en skottskadad person sökt sjukvård.

– Vi känner till att det cirkulerar information om ett det skulle finnas ytterligare en målsägande. Det är inget vi har kunnat säkerställa men vi jobbar med att påträffa den personen. I nuläget jobbar vi efter två målsägande, säger Mats Erikson, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

LÄS ÄVEN: Märta Stenevi (MP): Jaga skattesmitare för att stoppa skjutningarna

”De hade otur”

Initialt rubricerades skjutningen som försök till mord. Under söndagen är det oklart om rubriceringen kvarstår. Senast på onsdag ska åklagare fatta beslut om de gripna ska begäras häktade eller ej.

Ett vittne berättar i Expressen att hon sett ett litet barn lastas in i en ambulans.

– De hade otur. Det verkar ha handlat om ett vådaskott, säger hon.

En gängledare sköts till döds i samma område för drygt två veckor sedan. Vittnet berättar att hon länge har funderat på att flytta ifrån området.

– Det känns inte alls tryggt här, säger hon.

Enligt Aftonbladet ska skjutningen ha föregåtts av ett stort bråk vid en bro. Någon ska ha slagit en annan med kolven av en pistol, varpå ett skott ska ha avlossats.

LÄS ÄVEN: Nytt rekord i skjutningar i Sverige – Damberg: ”Vi är kompromisslösa mot gängen”

”Man vågar inte låta barnen leka själva”

– Jag hörde ett skott. Det är obehagligt eftersom jag har barn. Man vågar inte låta barnen leka själva, säger en boende i området till Aftonbladet.

Enligt Expressen finns det två brottsplatser, den ena i närheten av Södertörns tingsrätt. Polisen har spärrat av flera platser i området, söker vittnen och har genomfört dörrknackning samt samlat bevis på plats. Vad de än så länge hittat vill polisen inte gå ut med i media.

– Målsägandena ska ha förts från brottsplatsen till en eller flera bostäder, eller andra platser, och där genomför vi också tekniska undersökning för att se om det är något som kan hjälpa oss i arbetet, säger Mats Eriksson.

LÄS ÄVEN: Morgan Johanssons reaktion på våldsbrottslighet: ”För mig spelar det ingen roll”

Barnens trygghet

Efter mordet på den 33-årige polismannen Andreas Danman, fick statsminister Stefan Löfven frågan om vad man som förälder ska säga till sina barn, så att de ska känna sig trygga trots alla skjutningar. Hans svar löd, fritt översatt: ”Det är viktigt att barn känner sig trygga i att de inte kommer mördas inom överskådlig framtid”.

Gängvåld och skjutningar har idag blivit en del av vardagen på många håll i Sverige. Den 9 november 2017 sa riksdagsledamoten Hillevi Larsson (S) under en riksdagsdebatt att:

– Jag bor i det område i Malmö där det kanske har varit flest skjutningar och berättade ärligt hur det har varit. Visst, det har varit många skjutningar. Men jag är inte ett dugg rädd. Jag cyklar överallt och kommer inte att sluta med det. Jag har inga livvakter. Skjutningarna har framför allt drabbat kriminella. Det är alltså gangstrar som skjuter varandra. Det är naturligtvis oroväckande i sig, men ingen i allmänheten har hittills drabbats”.

Huruvida Larsson nu, fyra år senare och efter att bland annat en 12-årig flicka skjutits till döds i samband med en kriminell uppgörelse, ändrat åsikt har än så länge inte framgått i media.

LÄS MER: 12-årig flicka död i Stockholmsförort – kom i vägen för gängskjutning