Två betongjättar Stockholms stads största satsning på offentlig konst – kostar 16 miljoner
Faksimil arkitekten.se

För två år sen beslutade Stockholms stad att man skulle satsa åtskilliga miljoner på ett konstverk av den franske konstnären Xavier Veilhan i Vårberg. På Stockholm konst jämför man projektet med byggandet av pyramiderna i Egypten.

I Stockholmsförorten Vårberg är grunden gjuten och man inväntar nu de 89 blåa betongblocken på omkring sex ton styck som en firma i Tyskland tillverkat.

– Nu är jättarna på väg! De fraktas hit i bitar och börjar komma i början av augusti. Då ska de byggas ihop som jättelika legofigurer. Det är en gammal teknik. Det var så pyramiderna i Egypten byggdes till exempel, säger Frida Cornell, projektledare på Stockholm konst till StockholmDirekt.

Att sedan sätta ihop konstverket kommer att ta veckor. Ambitionen är att de ska invigas i oktober.

16 miljoner

Betongjättarna är stadens enskilt största satsning på offentlig konst någonsin och kostar 16 miljoner kronor.

– Vårberg är en helt fantastisk stadsdel, men det är bara Vårbergsborna själva som vistas här. Det är klart att få ett internationellt konstverk på plats finns det en förhoppning om att fler kommer hit för att dels se vackra Vårberg, men också konstverket, sa finansborgarrådet Karin Wanngård (S) 2018.

Författare av texten

Andreas Nilsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.