Under den senaste veckan har två explosioner inträffat i bostadsområden i Farsta söder om Stockholm. Under natten till onsdagen den 21 april skedde en detonation vid en port utanför ett flerfamiljshus i Farsta strand och i fredags small det igen, denna gång på balkongen till en lägenhet i Larsboda i Farsta. Polisen har inte gripit någon misstänkt.

Explosionerna utreds som allmänfarlig ödeläggelse. De skyldiga är fortfarande på fri fot och polisen undersöker ett eventuellt samband mellan detonationerna.

– Vi tittar på om det finns en koppling, men det är ännu för tidigt att säga något om det, säger Anna Westberg, presstalesperson polisregion Stockholm till SVT.

Onsdagens attentat skedde strax innan klockan 03 på natten, utanför ett flerfamiljshus. Skadorna begränsades till entrén till huset samt en bil som stod parkerad utanför. Ingen människa kom turligt nog till skada.

LÄS ÄVEN: Trapphus ”utblåst” av explosion – polisen har ingen misstänkt

Flera lägenheter evakuerades

Enligt polisens händelsenotis skedde fredagens attentat vid 03:40-tiden. Ett okänt föremål exploderade på eller i anslutning till en balkong. Inga människor uppges ha kommit till skada vid detonationen men flera fönsterrutor krossades och två balkonger förstördes.

På inrådan av Nationella bombskyddet evakuerades initialt de boende i huset mittemot byggnaden där detonationen skedde, samt de boende i lägenheterna ovan- och nedanför den aktuella lägenheten. Det bedömdes finnas risk för fler explosioner. Samtliga evakuerade kunde senare återvända hem.

LÄS ÄVEN: Encro-chattar: Kriminellas BOMBFABRIK fångad på bilder

”Oacceptabelt

De närmsta dagarna kommer polisen att ha en ökad närvaro i Farsta. Syftet uppges vara att samla in information, skapa trygghet och förhindra att ytterligare våldsdåd sker. Stadsdelsförvaltningen har öppnat en lokal där det finns samtalsstödjare för oroliga Farstabor att prata med.

– Att det sker två detonationer i bostadsområden med några dagars mellanrum med stor risk att tredje person skadas är helt oacceptabelt. Vi kommer att arbeta hårt för att de ansvariga ska lagföras, säger Katrin Kjellén Ekstrand, lokalpolisområdeschef i Farsta.

Polisen söker vittnen. Den som har gjort iakttagelser eller har annan information som kan vara av intresse för utredningarna, uppmanas kontakta polisen via telefon 114 14, eller polisens tipsformulär. Tips kan lämnas anonymt.