Under natten mot onsdagen utfördes bombdåd i skånska Åstorp och kort därpå i centrala Helsingborg 20 kilometer bort.

Det var strax efter kl 1 som larmet om explosionen i ett flerfamiljshus i Åstorp kom. Detonationen ska ha skett i anslutning till källaren och fastigheten har fått omfattande materiella skador. En port till flerfamiljshuset har sprängts bort och ett flertal rutor på fastigheten krossades.

LÄS ÄVEN: Kaosartad helg med skjutningar och bombdåd

En person som befann sig på platsen har blivit allvarligt skadad och förts till sjukhus. Nationella bombskyddet har under natten arbetat på platsen tillsammans med kriminaltekniker.

– Det är en konstaterad sprängning. Ingen brand ska ha spridit sig, säger Linda Bergquist, teamledare på SOS Alarm, till Sydsvenskan.

Händelsen rubriceras av polisen som försök till mord, grov allmänfarlig ödeläggelse samt grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Helsingborg

Omkring en halvtimme senare kom nästa larm från centrala Helsingborg där ytterligare ett flerfamiljshus utsatts för ett bombdåd.

Fastigheten har fått omfattande materiella skador men ingen person har skadats i samband med detonationen.

Smällen ska ha hörts flera kilometer från själva explosionsplatsen.

LÄS ÄVEN: Skarp bomb påträffad i centrala Stockholm

– Händelsen rubriceras som grov allmänfarlig ödeläggelse, säger Jörgen Winberg, vakthavande befäl vid polisens ledningscentral, till Sydsvenskan.

Nationella bombskyddet har under natten arbetat på platsen tillsammans med kriminaltekniker.