På måndagskvällen valde två kristdemokratiska politiker att omöjliggöra ett maktskifte i Södertälje. Nu blir det återigen ett socialdemokratiskt styre i kommunen.

Allting tydde efter valet på att Södertälje skulle få ett nytt styre efter 32 år med Socialdemokraterna vid makten. De tilltänkta partierna var Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna – med stöd av Sverigedemokraterna och det lokala Realistpartiet.

Men denna plan valde två KD-ledamöter att sätta stopp för. Under måndagens omröstning avvek de två ledamöterna David Winerdal och Martin Ahlman från den kristdemokratiska partilinjen och överenskommelsen högerpartierna emellan.

LÄS ÄVEN: Missnöjet växer inom Liberalerna – kritiska mot Tidöavtalet

Vägrade SD-stöd

– Jag kommer att rösta som den samlade oppositionen, och jag kommer att göra det i varje omröstning i den här salen. Jag kan inte stödja mitt eget parti när man söker stöd av Sverigedemokraterna och Realistpartiet, sa Martin Ahlman under sammanträdet, rapporterar Länstidningen Södertälje.

Han sa även att han under mandatperioden kommer vara ”oberoende kristdemokrat”.

David Winerdal var tidigare gruppledare för KD – men petades av partiet kort efter valet. Detta då han sagt att han vägrar ta stöd av SD. Han är emellertid fortfarande ledamot för partiet och valde på måndagen att rösta med det rödgröna blocket.

Detta innebär att socialdemokraten Boel Godner, som varit kommunstyrelseordförande de senaste 11 åren, får behålla sin plats. Den tilltänkte för att ersätta Godner var Alexander Rosenberg (M) som uttryckte sin besvikelse efter omröstningen.

Winerdal har polisanmält KD-ordförande

David Winerdal har även anmält Kristdemokraternas lokala ordförande, den klankriminelle Robert Halef, som var riksdagsledamot för partiet mellan 2010 och förra månaden. Detta då han ska ha tvingat bort Winerdal genom hot.

– Jag kan förstöra ditt liv, uppges Halef hotfullt ha sagt till Winerdal.

Högerpartierna fick nys om de två vildarnas val så sent som en timme innan omröstningen.

LÄS ÄVEN: Klankriminell KD-topp påstås ha hotat bort SD-fientligt kommunalråd