Två unga kvinnor har häktats misstänka för inblandning i 21-åriga Toves försvinnande i Vetlanda. Tove försvann i helgen, under natten till söndagen, och ingen vet var hon är.

Under tiotiden på torsdagen samlar organisationen Missing people frivilliga vid Vitalavallen i östra utkanten av Vetlanda. Deras mål är att försöka hitta den 21-åriga kvinna som snart varit försvunnen i fem dygn. Samtidigt deltar polis, räddningstjänst och hemvärnsmän i letandet.

Kvinnor misstänks

Samtidigt som Missing peoples frivilliga ger sig ut i terrängen för att leta måste åklagare Adam Rullman fatta ett svårt beslut. Ska de två kvinnor som han anhöll i måndags begäras häktade eller ej?

– Jag har inte tagit något beslut åt varken ena eller andra håller än, säger Rullman till Samnytt när vi pratar honom strax efter klockan tio.

Situationen säger han är ”samma lika”. Kvinnorna är fortsatt endast skäligen misstänkta för människorov, den lägre misstankegraden. Tidsfristen går ut klockan 12:00. Därefter måste åklagaren släppa dem, om han inte begär kvinnorna häktade.

Häktas

Strax efter att Samnytt pratat med honom skickar Rullman in två framställningar till tingsrätten om att häkta de båda kvinnorna. På ”sannolika skäl alternativt skälig misstanke”, står att läsa på handlingarna till domstolen.

De misstänkta kvinnorna är bara tonåringar, 18 och 19 år gamla. Ingen av dem är tidigare dömd för brott.

Tingsrätten beslutade att båda kvinnorna häktas på sannolika skäl misstänkta för människorov.

LÄS ÄVEN: Stor sökinsats efter 21-åriga Tove som försvunnit i Vetlanda