Mellan den 4 och 5 februari tog sig någon in på Försvarsmaktens skyddsobjekt i Enköping. Man stal två stycken terrängbilar. Den ena är nu återfunnen – men den andra är fortsatt borta.

De två terrängbilarna som stals är av modellen Terrängbil 16 och kallas även ”Galten”. Stölden upptäcktes av Försvarsmakten på onsdagseftermiddagen och polisen har undersökt brottsplatsen för eventuella spår.

– Det är allvarligt – och ovanligt – att man stjäl den här typen av fordon, säger Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmaktens högkvarter, till SVT.

Polisen har utfärdat rikslarm

Utredningen pågår och man har upprättat en anmälan om grov stöld. Polisen utfärdade även ett rikslarm efter att stölden kommit till deras kännedom.

– Det här är väldigt värdefulla fordon som Försvarsmakten vill ha tillbaka. Ett rikslarm är som en prioriterad efterlysning som går ut till alla polisregioner och andra myndigheter, till exempel tullen, säger Jonas Eronen, polisens presstalesperson.

En av terrängbilarna har hittats

Ett av de stulna fordonen återfanns under torsdagsförmiddagen. Fordonet ska ha upptäckts i terrängen i Tillberga utanför Västerås. Tekniker är på väg dit för att undersöka objektet.

Den andra terrängbilen är fortsatt försvunnen och ingen misstänkt gärningsman har ännu gripits.

Ledningsregementet är särskilt skyddat

Ledningsregementet i Enköping är ett skyddsobjekt vilket innebär att obehöriga personer inte har rätt att vistas i området. Man får inte heller fotografera.

På Ledningsregementet verkar bland annat ett psyopsförband som arbetar med psykologiska operationer. Förbandet sköter har hand om många olika uppgifter – men alla uppgifter handlar om informationshantering.

Försvarsmakten uppger att de vidtagit extra skyddsåtgärder efter stölden av de två fordonen. Man vill emellertid inte berätta vilken typ av åtgärder det handlar om.