Två timmar och 45 tusen liter vatten för att släcka brinnande elbil
Bild: Faksimil Facebook.

Brandkåren i Pennsylvania, USA, fick ett larm om utryckning till en fordonsbrand. Den brinnande bilen var en Tesla. Eldsvådan visade sig avsevärt svårare att få bukt med i såväl åtgång av tid som mängd vatten.

Det var i tisdags som en elbil av fabrikatet Tesla fattade eld utmed motorvägen I-80 i den amerikanska delstaten Pennsylvania. Att släcka en bilbrand brukar gå rätt snabbt för brandkåren och åtgången av vatten vara måttlig. Så inte den här gången.

När de normala 20 000 liter vatten sprutats över den brinnande bilen återantändes branden och fortsatte att göra så i ett par timmar och till dess en utryckande brandkårspatrullen gjort av med hela 45 tusen liter vatten i släckningsarbetet.

– Det var inte någon normal fordonsbrand, konstaterade brandsoldaterna när de väl fått bukt med branden.

Batterierna boven i dramat

I motsats till traditionella bilar så återuppstod branden gång på gång när man trodde sig ha fått den under kontroll. Orsaken till det är de litiumjon-batterier som elbilar är utrustade med och den extrema hetta dessa utvecklar i samband med en brand.

Enligt brandmännen var värmeutvecklingen så stark att fordonet i princip smälte ned till en oformlig klump.

– Om det inte varit för fälgarna hade man nog inte förstått att brandresterna en gång varit en bil, förklarar en av brandmännen.

Vad som orsakade branden är inte fastställt. Det har händelsen gemensamt med många andra elbilsbränder.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mats Dagerlind

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.