Lena Leidstedts mamma förstod inte ett ord av vad den hemtjänstpersonal som kom hem till henne sa. De anställda kunde i princip ingen svenska. Till slut vägrade mamman ta emot hemtjänsten. Lena och hennes två syskon fick ta över uppgifterna i stället. ”Ett stort misslyckande” erkänner kommunalrådet men urskuldar sig med att man skulle stå utan personal om det inte tummades på språkkraven.

Lena Leidstedts mamma avledd förra året. Då hade hon inte haft hemtjänst från kommunen på ett och ett halvt år. De uppgifterna skötte i stället Lena och hennes syskon. Skälet till detta var att varken mamman eller Lena kunde förstå ett ord av vad den personal som kom på hembesök sa.

När Lena nu talar med statsradion är hon, trots att det gått ett år sedan mamman dog, fortfarande mäkta upprörd över hur dåligt hemtjänsten i stadsdelen Hisingen i Göteborg fungerade.

– Det är skandal tycker jag. De äldre har rätt att ställa krav. Jag var ju där och jag förstod inte heller. Ofta höll de bara tyst när de inte kunde prata.

På SR:s fråga om detta var vanligt svarar Lena tveklöst jakande.

– Ja, varje dag.

Barnen fick ta över mammans hemtjänst

Att påtala problemen för hemtjänstens ledning ledde ingenstans. Antingen låtsades de som om problemen inte fanns eller så lovade de följa upp saken men utan att något hände.

Till slut vägrade mamman ta emot kommunens hemtjänst. Den sades upp och Lena och hennes två syskon tog över arbetsuppgifterna.

– Jag gick upp varje morgon och gjorde frukost. Min bror gjorde middag. Och min syster kom och städade.

Elisabet Lann är kommunalråd för Kristdemokraterna i Göteborg med ansvar för äldrevården. Hon erkänner inför SR;s reporter att problemen med de i princip obefintliga kunskaperna i svenska språket hos hemtjänstpersonalen är välkända men urskuldar sig med att man skulle stå utan personal om man inte tummade på språkkraven.

– Om vi stänger dörren för de som inte har tillräckliga språkkunskaper, då har vi för få människor.

Äldreomsorgen under sparbeting

Hemtjänsten har generellt i landet under lång tid varit föremål för kraftiga besparingar och nedskärningar. Skattepengarna behövs till annat – på många håll är det kostnaderna för försörjningsstöd som skenar till följd av ett stort mottagande av migranter som inte gått att få i arbete.

Löneläget i hemtjänsten är lågt och arbetsschemat pressat. Jobbet är inte längre attraktivt och många som arbetar där idag gör det därför att de tvingats dit när försörjningsstödet hotat frysa inne.

Det är en av orsakerna till att en stor andel av hemtjänstpersonalen utgörs av nyanlända migranter utan svenska språkkunskaper och yrkesutbildning, en av de grupper som står längst från arbetsmarknaden.

Kommunalrådet ”jätteledsen” men kan inte lova bättring

Kommunalrådet Elisabet Lann säger till SR att hon ”blir bedrövad” och ”jätteledsen” när hon får höra Lena Leidstedts berättelse. Hon vidgår att det är ett ”stort misslyckande” och att varken hon eller någon annan vill ha det så. Några konkreta åtgärder för förändring kan hon samtidigt inte presentera.