Trots att det finns en ny medicin som skulle kunna underlätta Helens andning får hon inte tillgång till den i Sverige, i stället tvingas hon att köpa den svart för tiotusentals kronor i månaden.

I 35 länder har man godkänt läkemedlet Kaftrio som anses både höja livskvaliteten och levnadsåren för personer med cystisk fibros.

Men inte i Sverige och här får 27-åriga Helen Elofsson i stället vända sig till den svarta marknaden. Samtidigt känner hon att hon snart lever på övertid då medellivslängden för en person med sjukdomen är 38 år.

LÄS ÄVEN: Regionen gör miljardvinst – nekar samtidigt livsviktig medicin

Hon kör från Göteborg till Oslo för att köpa medicinen som kostar henne 26 000 kronor i månaden.

– Jag känner att jag inte har något val. Men trodde aldrig att det skulle hända mig som svensk, säger hon till statstelevisionen.

Tredje förhandlingsomgång

Två gånger har Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, sagt nej till att medicinen ska omfattas av högkostnadsskyddet med hänvisning till att priset är för högt. Nu förhandlar man för en tredje gång och enligt företaget ska Sverige ha fått samma prisförslag som andra länder.

LÄS ÄVEN: Obotligt sjuka nekas livsavgörande medicin

– Mina föräldrar har alltid sagt till mig att om det kommer en fungerade behandling så ska jag vara glad att bo i Sverige för då kommer jag få tillgång till den. Men det har visat sig vara fel.