Tysk tatuerare fick symbolisera mäns våld mot kvinnor under svensk pressträff
Peter Hilgers syntes i regeringens dokument. Foto: Faksimil TV4/Facebook

Då jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP) på onsdagen presenterade regeringens åtgärdsprogram för att motverka mäns våld mot kvinnor använde man en bild man köpt från en bildbyrå. Personen på bilden chockas då han får reda på att han använts som symbol för våldsamma män i Sverige.

Några av punkterna illustreras av en man med tatuerade armar i kors. Bilden föreställer enligt TV4 Nyheterna den tyske tatueraren Peter Hilgers som inte hade någon aning om att han använts av den svenska regeringen för att representera mäns våld mot kvinnor.

Bilden kommer från en serie foton en fotograf tog på Hilgers tatueringsstudio i tyska Aachen för några år sen och nu är de till salu via en bildbyrå. Att de skulle kunna användas till ett ändamål som i fallet med den svenska regeringen hade inte slagit honom. Då han nu fått representera mäns våld mot kvinnor tycker han inte är okej.

När Märta Stenevi får frågan om vad mannen på bilden man valt att använda i sammanhanget kan tänkas tycka om sin ofrivilliga medverkan, svarar hon bland annat att han bör känna sig stolt över att få illustrera ”ett så viktigt åtgärdsprogram”.

– Om det var ett bra ämne kanske jag skulle hålla med, kommenterar Hilger som också påpekar att folk kan få uppfattningen att bilden av just honom valdes för att han skulle ha något med våld i hemmet att göra.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Andreas Nilsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.