I tyskspråkiga medier beskrivs den svenska socialdemokratin som verklighetsfrånvänd och ett Sverige som är på randen till att inte kunna styras.

Efter att i en europeisk kontext ha överlevt jämförelsevis länge har avsatte statsminister Stefan Löfven (S) nu kommit till vägs ände, skriver tyska Die Welt. ”Han försöker förhindra ett politiskt kaos. Men oavsett hur denna politiska rysare slutar så har den redan nu en vinnare: de högernationalistiska Sverigedemokraterna”, skriver tidningen vilket SvD uppmärksammar.

Vidare beskriver Die Welt det som nu sker i Sverige som en politisk jordbävning. Man spår att då den är över kan det mycket väl bli så att Sverigedemokraterna för första gången får regeringsansvar.

Maktfullkomligt parti

Affärstidningen Handelsblatt ser Socialdemokraterna som ett maktfullkomligt parti som styrt Sverige i över 100 år men nu är på väg att förlora den ställningen. Andra partier ses av partiet som ett nödvändigt ont och blockpolitiken håller på att gå mot sitt slut, skriver tidningen.

Enligt schweiziska Neue Zürcher Zeitung grundar sig regeringskrisen i att ”myter är viktigare än verkligheten”, vilket syftar på folkhemmet och den överreglerade bostadspolitiken som kallas ”grotesk”. Problemenet är enligt NZZ att Socialdemokraterna inte vågar tackla de grundläggande frågorna.