Redan i slutet av denna vecka ska utrikesdepartementet hämta hit ytterligare afghaner. Denna gång rör det sig främst om personer med svenskt medborgarskap och uppehållstillstånd i Sverige.

Under den första fasen flögs 1 100 personer till Sverige från Afghanistan. Då rörde det sig om svenska medborgare, lokalanställd ambassadpersonal, personer med uppehållstillstånd i Sverige och civilrättsaktivister med sina familjer.

Flera afghaner med svenskt medborgarskap och uppehållstillstånd finns kvar vilka nu ska flygas till Sverige i en andra fas tillsammans med tolkar som tidigare arbetat åt den svenska ISAF-styrkan.

LÄS ÄVEN: Poliskälla avslöjar afghankaos på Arlanda: ”Det bara rasar in folk utan papper”

Exakt hur många det rör sig om denna gång är oklart men enligt UD har omkring 300 personer registrerat sig på den så kallade svensklistan.

Alternativa vägar

Fas två kommer att gå via grannländerna och kommersiella flygbolag. Med Qatar Airways hoppas UD att en del personer kan föras till Qatars huvudstad Doha.

– Qatar Airways gör vissa flygningar mellan Kabul och Doha, och där håller vi på med en process. Det krävs nämligen att vår utrikesminister ska kommunicera med deras utrikesminister. Jag tror att förhoppningsvis några första resenärer kan åka i slutet av den här veckan, säger Cecilia Julin på UD.

LÄS ÄVEN: ”Svensklistan” växer – nu ska 400 semestrande i Afghanistan evakueras

– Vi måste leverera listor på personer som har svenskt medborgarskap eller permanent uppehållstillstånd för att de ska kunna åka med de flygen, säger Cecilia Julin.

UD ser även över möjligheterna att föra ut afghaner via Uzbekistan eller Tadjikistan. Omkring 20 personer med någon slags koppling till Sverige har också redan tagit sig landvägen till Pakistan där Sveriges ambassad i Islamabad arbetar med ytterligare personer som tar sig ut samma väg.